Прокуратурата е повдигнала обвинение на двама от тримата основатели на

...
Прокуратурата е повдигнала обвинение на двама от тримата основатели на
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинение на двама от тримата основатели на Джи Пи Груп

Прокуратурата е повдигнала обвиняване на двама от тримата създатели на " Джи Пи Груп " – Георги Василев и Владимир Лозанов. Официалната информация идва ден след гостуването на основния прокурор Сотир Цацаров в предаването " Шоуто на Слави ". Тогава той изясни, че това досъдебно произвеждане ще прерасне и в други следствия и ще има още упрекнати.

Преди малко повече от седмица стана ясно, че има повдигнати обвинявания на лица, свързани с компанията, след сигналите за злоупотреби с евросредства, само че имена не се съобщаваха.

Василев и Лозанов са упрекнати в осъществяване на финансови закононарушения за имотна полза, а Василев ще се изправи пред съда и за пране на пари. От прокуратурата показаха, че проверяват и корупционна процедура с присъединяване на длъжностно лице. Тя е продължавала четири години, само че в известието не се показва къде е работило длъжностното лице и дали по отношение на него са осъществявани дейности.

Разследването касае голям брой планове по разнообразни стратегии, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от разнообразни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

Сигналите против " Джи Пи Груп " са подадени във Върховната касационна прокуратура в средата на септември и са постъпили от вицепремиера Томислав Дончев и онлайн изданието " Биволъ ", се показва в прессъобщението на прокуратурата.

Досъдебното произвеждане беше формирано, след пресичането на опит на съучастник във компанията да преведе 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина, титуляр на която е Георги Василев. На 26 септември Софийският градски съд е наложил запор върху сумата.

В хода на следствието са осъществени претърсвания и са конфискувани движимости, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с " Джи Пи Груп “ АД, както и на самото сдружение.

" Джи Пи Груп ": Прокуратурата не е показала никакви доказателства

По-рано от " Джи Пи Груп " обявиха, че сътрудничат на държавното обвиняване и подчертаха, че в блокираната финансова интервенция няма нищо нелегално.

Мярката за неотклонение на Георги Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв., а на Лозанов – парична гаранция в размер на 15 000 лв..

Ако бъдат приети за отговорни, ги грози отнемане от независимост повече от три години.

Официалната информация за дейностите на прокуратурата по въпроси от огромен публични интерес пристигна от електронния адрес на администрацията на Сотир Цацаров. Писмото до медиите обаче съдържаше детайли от вътрешната преписка в държавното обвиняване към подготовката на формалната позиция.

Комуникацията стартира от мейл в безвъзмездна услуга за е-поща, чието наименование съдържа семейството на основния прокурор. Писмото от " Цацаров " е препратено от служебната поща на Румяна Арнаудова – представител на обвинител №1, с резолюция " За разпространяване на всички места ".

Към момента не е ясно дали фактически основният прокурор Сотир Цацаров употребява безвъзмездна поща за служебна връзка и дали това е допустима и безвредна процедура.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР