Прокуратурата е подложена на “системен политически натиск, който заплашва “ефективната

...
Прокуратурата е подложена на “системен политически натиск, който заплашва “ефективната
Коментари Харесай

Гешев се оплака на ЕК заради бюджета си и системен политически натиск

Прокуратурата е подложена на “системен политически напън ”, който заплашва “ефективната работа на самостоятелната правосъдна власт ”. Тази позиция са изразили основният прокурор Иван Гешев и заместничките му пред специалисти от Европейската комисия (ЕК), отговарящи за мониторинга за господство на правото. Те са провели видеоконферентна среща поради идния годишен отчет по механизма.

Ръководството на държавното обвиняване е разискало с представителите на Европейска комисия желанията на ръководещите да закрият профилираното правораздаване, както и признатия в края на февруари бюджет на правосъдната власт.

Основният проблем съгласно Гешев е решението на Народното събрание от края на февруари да понижи претенциите на прокуратурата за годишната ѝ прехрана с 20 млн. лева и да ги трансферира към Българска академия на науките. Главният прокурор е декларирал пред евроекспертите, че по този метод “на процедура се нарушава конституционно обезпечената финансова самостоятелност [на прокуратурата] и правилото за разделяне на управляващите ”.

“Главният прокурор Иван Гешев акцентира готовността на прокуратурата за интензивно присъединяване в провеждането на всеобхватна промяна на правосъдната власт, която да отговори и на рекомендациите, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други ", приключва известието без да конкретизира тъкмо кои рекомендации е имал поради той.

По време на разискването на бюджета на правосъдната власт на второ четене в Народното събрание правосъдната министърка Надежда Йорданова изясни, че прехвърлянето на средства към Българска академия на науките е станало допустимо след структурни промени. Като образец тя уточни преместването на Бюрото за отбрана на очевидци от прокуратурата в министерството. ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” разкритикуваха тази концепция.

Преди ден Гешев съобщи във Висш съдебен съвет, че най-вероятно ще сезира Конституционния съд поради понижения си бюджет. Към нормалните си причини, че по този начин ръководещото болшинство в Народното събрание ще навреди на независимостта на обвиняването и на битката с престъпността, той добави и небходимостта от средства за подкрепяне на украински магистрати, бягащи от войната.

“Бюджетът на правосъдната власт и в частност на прокуратурата беше понижен със сума, представляваща 60% от режийните разноски на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на фамилиите на своите другари в Украйна, все пак прокуратурата ще се опита да помогне ”, съобщи Гешев в четвъртък.

Преди няколко дни основният прокурор отиде до границата, с цел да посрещне фамилии на украински магистрати, които бяха настанени в почивните бази на прокуратурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР