Прокуратурата да се самосезира за действията на Автомагистрали ЕАД за

...
Прокуратурата да се самосезира за действията на Автомагистрали ЕАД за
Коментари Харесай

Близо 4,5 млрд. лева потънали в Автомагистрали


Прокуратурата да се самосезира за дейностите на " Автомагистрали " ЕАД за източването на близо 4,5 милиарда лева по отчета на Сметната палата. Докладът е на страницата на Народното събрание и е направен по искане на левицата, заяви по време на конференция Георги Свиленски.

" Пред очите на всички се извършваше и се е правило източване на обществен държавен запас през Агенция " Пътна инфраструктура " през държавното дружество " Автомагистрали ". Над 36 въпроса сме задали към някогашните министри Николай Нанков и Петя Аврамова - дали има машини, машинизация и личен състав за осъществяване на дейностите. Както и дали посредством избирането на публичните поръчки не се нарушава закона, дали не се отклонява запас. Поискахме Сметната палата да извърши одит за интервала 2016 – 2020 година През тези 4 година министър Нанков и министър Аврамова са лъгали, че „ Автомагистрали “ има потенциал и не ощетява бюджета ", описа Георги Свиленски.

Проф. Румен Гечев съобщи, че в Българска социалистическа партия са получили сигнали за нарушавания в сдружението.

" С инспекцията от 2016 до 2020 година Сметната палата потвърждава, че е нарушен Законът за публичните поръчки, защото са се сключвали контракти сред АПИ и " Автомагистрали “. Очевидно определени компании и избрани лица са били избирани. Има трагични несъответствия в потенциала за извършване на поръчките. " Автомагистрали “ няма нито една машина за полагане на асфалт “, сподели той.

Според него десетки контракти са били подписани без конкурс и търгове, открадната е забележителна сума пари – 4 милиарда лева Българска социалистическа партия ще следи по какъв начин ще реагира прокуратурата.

Одитът на " Автомагистрали " беше предоставен на Сметната палата с решение на 44-то Народно заседание от 16 декември 2020 година по гледище на Българска социалистическа партия. Документът излиза, откакто ГЕРБ към този момент не са на власт. Към момента няма публична позиция от партията на Бойко Борисов.

Софийска градска прокуратура е поискала отчета от инспекцията. От документа се вижда, че " Автомагистрали Хемус " е получила близо 500 млн. лева предплатени заплащания от " Автомагистрали " за градежа на автомагистрала " Хемус " и на пътя Видин - Ботевград. Това е най-голямата предплатено раздадена сума от държавната компания на " снабдител на характерни действия и пътни такъми ". Одитът на Сметната палата е за активността на " Автомагистрали " в интервала от 1 януари 2016 година до 31 декември 2020 година.

Като автентичен притежател на " Автомагистрали Хемус " е посочен Райчо Бойков Котов, демонстрира информация в Търговския указател. Името на юрист Котов стана известно от следствието на уеб страницата " Биволъ " по аферата " ДжиПиГейт ", която се запомни с ареста на публицисти и висящо дело в прокуратурата, припомня „ Медиапул “.

Преди да оглави " Автомагистрали Хемус ", юрист Котов е дълготраен чиновник на " Джи Пи Груп ". Според следствието на " Биволъ " юрист Котов е лицето " Райчо ", което е получавало постоянно комисионни от групата, която е подсигурявала специалисти при провеждането на публични поръчки с европейско финансиране.

Другите огромни получатели на предплатени заплащания от държавната компания са " Хидрострой " (329 млн. лева.) " Грома Холд " (266 млн. лева.) " ГБС Инфраструктурно строителство " (233 млн. лева.), " Нивел строй " (190 млн. лева.) и други.

Общо " Автомагистрали " е получила близо 1.4 милиарда лева предплатено от страната за построяването на три огромни обекта - дострояването на автомагистрала " Хемус ", скоростния път " Видин - Ботевград " и укрепването над 80 свлачища. Нито един от тези обекти не е приключен. Авансите обаче са дадени, макар че за някои от тях няма даже планове и позволения за градеж.

Одитът наСметната палата потвърждава, че компанията " Автомагистрали " не е можела да извърши предоставената ѝ от страната работа и затова е превъзлагала дейностите си на други компании. На процедура по този метод се заобикаля Законът за публичните поръчки, установяват инспекторите.

В случая на " Автомагистрали " " законът не планува опция за превъзлагане на действия на други външни реализатори ", показва Сметната палата. Основното ѝ умозаключение е, че няма доказателства, че схемата " Автомагистрали ", т.е. изборът на така наречен " in house " възлагане, е " подобаващ и аргументиран " и че " обезпечава нужната успеваемост, конкуренция и бистрота при разходването на обществените средства ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР