Прокоптодоните - вид гигантско кенгуру, гигантските крокодили и други видове

...
Прокоптодоните - вид гигантско кенгуру, гигантските крокодили и други видове
Коментари Харесай

Климатичните промени довели до измирането на гигантски видове кенгуру и крокодили

Прокоптодоните - тип гигантско кенгуру, гигантските крокодили и други типове от мегафауната, живели пред 40 000 години в тропическите региони на Северна.

Австралия, са изчезнали поради климатичните промени, заяви ДПА.

Палеонтолози от музея на Куинсланд са открили, че новооткрити типове мегафауна са измрели поради внезапна смяна в климата. Резултатите от изследването им са оповестени в сп. "Нейчър камюникейшънс ", предава Българска телеграфна агенция.

Търсачи на климатични промени

Последвалото изгубване на води, засилващата се суша, нарасналите се пожари и смяна в растителността основали условия за изгубването на най-малко тринайсет типа великански животни, считат учените.

Сред тях са четири типа великански хищни влечуги, торбест "лъв " и най-големите в света типове кенгуру и вомбати.

Учените са изследвали остатъци в региона на Саут Уокър крийк в североизточната част на Куинсланд, близо до Големия бариерен риф, където се счита, че са живели десетки типове великански животни.

"Мегафауната в Саут Уокър крийк е била неповторима, тропическа, доминирана от големи месоядни влечуги и растителноядни колоси, които са изчезнали преди към 40 000 години, откакто хората са се заселили в Австралия ", споделя палеонтологът от музея на Куинсланд Скот Хокнъл.

Учените настояват, че хората, които към този момент са почнали по това време да заселват континента, нямат отношение към изгубването на тези животни.

"Не можем да сложим хората на това място на престъпление отпреди 40 000 години, не и без твърди доказателства. Не откриваме съпричастие на хората в измирането на тези представители на мегафауната ", споделя Хокнъл.

Учените обаче открили, че измирането на тези типове съответствува с сензитивното утежняване на климатичните условия и на локално, и на районно равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР