Прокитайският Муиз води следени отблизо избори на Малдивите: Ранни резултати

...
В ход е преброяването на гласовете на президентските избори на
Коментари Харесай

В ход е преброяването на гласовете на президентските избори на Малдивите, като предварителните резултати показват, че прокитайският кмет на столицата на островната държава, Мохамед Муиз, поема ранна преднина действащ президент Ибрахим Мохамед Солих.

Резултатът от изборите в събота може да определи битката за влияние между Индия и Китай в популярната дестинация за меден месец в Индийския океан.

45-годишният Муиз оспори вота, обещавайки да спре влиянието на Индия на Малдивите, включително чрез изгонване на индийски военен персонал от архипелага. Солих, който търси втори петгодишен мандат, приближи Малдивите до Ню Делхи чрез политиката „Индия на първо място“, като получи над 1 милиард долара заеми от гигантския съсед за финансиране на ключови инфраструктурни проекти.

С повече от 40 процента преброени бюлетини, неофициалните резултати, публикувани от малдивските медии в събота, показаха, че Муиз печели 45 процента от всички избираеми гласове, докато Солих има 40 процента.

За да спечели категорично, кандидатът ще се нуждае от повече от 50 процента от подадените гласове.

Ако не, първите двама претенденти ще се отправят към балотаж по-късно през септември.

Други шестима кандидати също се състезаваха в анкетата от събота.

На трето място с 6,4 процента от гласовете е Иляс Лабиб, бивш законодател от Малдивската демократическа партия (МДП) на Солих. Лабиб е кандидатът на Демократите, партия, основана от бившия президент Мохамед Нашид, който се раздели със Солих, след като загуби ожесточено оспорваните първични президентски избори по-рано тази година.

Около 282 395 души имаха право да гласуват на изборите в събота.

Около 27 000 от тях гласуват за първи път.

Избирателната комисия каза, че около 75 процента от имащите право на глас са гласували на изборите в събота. Цифрата отбелязва най-ниската избирателна активност на президентски избори в Малдиви в новата история.

 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР