Производствените цени нарастват през октомври 2018 г. с 4,4% спрямо

...
Производствените цени нарастват през октомври 2018 г. с 4,4% спрямо
Коментари Харесай

Ръст на производствените цени с 4,4%

Производствените цени нарастват през октомври 2018 година с 4,4% по отношение на същия интервал на 2017 година Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден.

Ръстът на цените се дължи главно на нарасналите цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,9%, и в преработващата индустрия - с 4,5%.

В добивната индустрия по отношение на година по-рано е регистрирано понижение - с 5,6%.

В преработващата индустрия по-съществен е растежът на цените при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 5,2%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4,8%, и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4,6%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 1,1%.

На месечна база през октомври цените на производител също се повишават - с 1,3 на 100. Това се дължи на по-високите цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%, и в преработващата индустрия - с 1,3%. Спрямо септември по-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 5,3%, и при производството на питиета - с 0,6%. Намаление е записано при производството на транспортни средства, без коли - с 0,4%, и при производството на лекарствени субстанции и артикули - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2018 година нараства с 3,9% на годишна база. Увеличението на цените идва от производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,9%, и в преработващата индустрия - с 4 на 100. По-високите цени в преработващата индустрия са регистрирани при производството на химични артикули - с 5,9%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4,3%. Намаление на цените се следи при производството на съществени метали - с 3,9%.

На месечна база заводските цени се повишават с 0,8%, като растежът идва от добивната индустрия - с 2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%, и в преработващата индустрия - с 0,6 на 100.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през октомври 2018 година нараства с 5.3% на годишна база. В преработващата индустрия цените се повишават с 5%. По-високи цени са регистрирани при: производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 6.6%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.3%, и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените се следи при производството, некласифицирано другаде - с 1.3%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР