Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство

...
Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство
Коментари Харесай

За първи път в историята си Куба започна да внася захар

Куба, която дълги години беше измежду международните водачи по произвеждане на захар, стартира да внася суровината за пръв път в своята история, предава AFP.

Причината за на пръв взор парадоксалната обстановка са няколкото следващи неприятни реколти.

След краха на Съюз на съветските социалистически републики, който беше главен покупател на кубинска тръстикова захар, вложенията в торове, машинизация и пестициди, както и създаване на сортове, доста понижиха.

За съпоставяне при започване на 90-те години Куба произвеждаше към 8 млн. тона захар, а десетилетие по-късно те бяха едвам 2 млн. тона.

Делът на захарта в експорта на страната понижа от 75% до едвам 13% през 2015 година.

През последните две години обаче реколтата от захарна тръстика пострада поради урагана " Ирма ", който опустоши страната. Последвалият ненадейно нескончаем дъждовен сезон единствено задълбочи казуса.

Решението на казуса се оказа импорт на захар от Франция. Тя обаче е бяла на цвят, с фини кристали, създадена от по-евтиното захарно цвекло. Местната тръстикова захар е кафеникава на цвят, с остатъчен усет на меласа.

И до момента в който манията по здравословно хранене на Запад изцяло отхвърля бялата захар, то кубинците явно избират непривичния за тях усет.

" Захарта, която получаваме в този момент, е доста добра. Много сладка, не е толкоз друга. Само цветът е различен ", счита Фелисия Наваро, 40-годишна стопанка.

Специалисти предсказват недостиг на захар и през идващите няколко години, защото Куба има дълготрайни контракти за експорт с Китай, които ще обхванат по-голямата част от производството.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР