Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми

...
Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми
Коментари Харесай

60% от фирмите се конкурират с нелегалния бизнес

Производителността на българската стопанска система остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Бизнес средата продължава да е изпълнена със пречки, огромно затруднение пред икономическия напредък е положението на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. Легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия бранш. Това са част от изводите на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), оповестени дружно с новата й петгодишна тактика за България до 2025 година В нея акценти са инфраструктурата, финансовият бранш и конкурентоспособността. До момента институцията е вложила в българската стопанска система 4 милиарда евро.

Качеството на инфраструктурата и особено на пътищата продължава да бъде затруднение пред икономическия растеж. Пътната инфраструктура се " задъхва " под нараствания трафик. В разбора за миналите години банката показва, че продуктивността в България остава ниска спрямо Европейски Съюз и доближаването й до тази в по-развитите страни става постепенно.

Отчита се, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се отчетът на Световната банка за правене на бизнес - Doing Business 2020, съгласно който България заема 61 място от 190 стопански системи, като спада с 20 места спрямо 2014 година Като съответни проблеми Европейска банка за възстановяване и развитие сочи, че процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и заплащане на налози остават затруднени.

Слабите институции утежняват представянето на страната в световния отчет за конкурентоспособността, където България е сложена на 49 място от 141 стопански системи, се показва в разбора. България се показва доста добре с макроикономическите си индикатори, само че едва в способността си да основава нововъведения и в качеството на институциите.

Проблем остава сивият бранш. В изследване на банката 60% от компаниите показват, че се постанова да се конкурират с незаконни бизнеси. Посочва се, че съгласно данни на Световната банка корупцията и върховенството на закона са най-големите проблеми на ръководството в България. Допълва се, че съгласно показателя на усещането за корупция, изготвян от " Трансперънси интернешънъл ", България е сложена на 77 място измежду 180 страни и е най-зле показана спрямо другите страни в Европейски Съюз. Въпреки провокациите се следи прогрес посредством механизма за съдействие и инспекция. България ще би трябвало да продължи да работи по използването на уговорките, поети все още на влизането й в Европейски Съюз, написа в разбора.

Европейска банка за възстановяване и развитие разгласи нова петгодишна тактика за финансиране на български планове и какви ще са целите й до края на 2025 година Банката счита да се концентрира върху конкурентоспособността, инфраструктурата и финансовия бранш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР