Производителите/търговци на електроенергия дължат на НЕК към настоящия момент по

...
Производителите/търговци на електроенергия дължат на НЕК към настоящия момент по
Коментари Харесай

44 млн. лв. са дълговете на търговците към НЕК по цена „задължение към обществото“


Производителите/търговци на електрическа енергия дължат на НЕК към сегашния миг по цена „ обвързване към обществото “ 44 млн. лева Това заяви министърът на енергетиката. За съпоставяне към края на предходната година те са били 60 млн. лева, посочи по-рано ръководителя на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев.

Годишно във фонд Сигурност на електроенергийната система се събират доходи от порядъка на 473 млн. лева, посочи Петкова.
В отговор на запитване на депутата Искрен Веселинов от Обединени патриоти, министър Петкова изясни, че сега няма механизъм, с който длъжниците да бъдат задължавани за неотложно издължаване към електрическата компания. Министърът се съгласи и с изказванието на Добрев, че в действителност търговците, също така не разполагат и с задоволително активи, които да обезпечат вземанията на НЕК..

Енергийният министър изрази единодушие, че би трябвало да се потърси опция за по-добра събираемост на вземанията за цена „ обвързване към обществото “. Сега реда за събиране на вземанията се прави по общия ред.

Заместник-председателя на енергийната комисия Валентин Николов от своя страна също прикани да се намерения за повече пълномощия на фонд Сигурност на електроенергийната система. По думите на Петкова обаче това ще изисква доста сериозна и огромни и законодателни промени и освен това освен в Закона за енергетиката.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР