Производителите на плодове могат да кандидатстват от днес за компенсаторно

...
Производителите на плодове могат да кандидатстват от днес за компенсаторно
Коментари Харесай

Oт днес производителите на плодове могат да поискат компенсации заради руското ембарго

Производителите на плодове могат да аплайват от през днешния ден за обезщетително финансиране по схемата за краткотрайни изключителни ограничения за подкрепяне на пазара в бранша на плодовете, излиза наяве от информация, оповестена от фонд " Земеделие ". Финансовата поддръжка цели да компенсира стопанствата, които са потърпевши от съветското ембарго за импорт на някои аграрни артикули от Европейски Съюз, наложено през 2014 година около спора с Украйна.

Средствата се обезпечават за производители на ябълки, круши, сливи, череши, праскови и нектарини, които изтеглят продукцията си от пазара и я дават като подаяние за щедрост или като храна за животни. Максималното подпомагано количество за страната може да бъде общо 2 хиляди тона. Според изискванията на схемата за подкрепяне ще се изплаща сума, която варира сред 132.2 и 481.4 евро за 100 кг според от типа плод и задачата, за която ще се ползва- щедрост или храна за животни.

Допълнително по схемата се обезпечава и финансиране за транспорт- сред 18.2 и 108.3 евро за звук като определящ аршин тук е дистанцията сред стопанството и мястото, където ще бъде доставена продукцията.

Заявлението за кандидатстване по схемата се подава в регионалните дирекции на фонд " Земеделие " като крайният период за това е 30 юни 2018 година Приемът на документи обаче може да бъде завършен по-рано, в случай че се изчерпа заложеното оптимално количество за подкрепяне от 2 хиляди тона.

Кандидатите могат да бъдат както самостоятелни производители, по този начин и групи на производители, излиза наяве от информацията на фонд " Земеделие ".

Това не е първата скица за компенсиране на производители след наложеното ембарго за импорт на селскостопански артикули в Русия през 2014 година Поводът такова подкрепяне да има и през тази година е, че съветската възбрана бе удължена и през 2017 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР