Производителите на оранжерийни зеленчуци ще получат държавна подкрепа по схемата

...
Производителите на оранжерийни зеленчуци ще получат държавна подкрепа по схемата
Коментари Харесай

С 3.5 млн. лв. по de minimis подкрепят производителите на оранжерийни зеленчуци

Производителите на оранжерийни зеленчуци ще получат държавна поддръжка по схемата de minimis в размер на 3 500 000 лева за тази година, реши Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “. Средствата се дават при съблюдаване наредбите от Договора за действие на Европейския съюз към помощта de minimis в селскостопанския бранш.

Заради повишаване на цената на природния газ, който е съществена суровина за множеството компании от сектора, земеделските стопани, които създават оранжерийни зеленчуци, натрупат загуби, които слагат под риск по-нататъшното им оцеляване в неподходяща среда. От браншовия съюз упорстват за поддръжка, защото доста компании не съумяха да създадат разсад поради цените, а други пък работят с понижен потенциал. За този бизнес е значимо времето за реакция. Ако в този момент не се стартира, то няма да има годишна продукция от български оранжерийни зеленчуци. Ако производителите не отворят оранжериите, това ще наложи и освобождение на служащи. Данните сочат, че 10 000 индивида намира издръжка в бранша.

Натиск върху производството на оранжерийни зеленчуци оказва и нарастването на цените на електрическата енергия, на торовете, на препаратите. От една страна, това прави все по-трудно производството, а от друга - оскъпява създадените зеленчуци. И в този момент българското оранжерийно произвеждане се среща на пазара с нелоялна конкуренция от търговци, които внасят продукция на по-ниски ценови равнища. А това постоянно е за сметка на потребителите.

Сега с тази държавна поддръжка се прави опит да се минимизира това отрицателно въздействие на високата цена на природния газ, с цел да могат фермерите да покрият част от увеличениразходи при развъждане на зеленчуци (домати и краставици) в оранжерии. Дано помощта стигне бързо до производителите, с цел да могат те да се стабилизират стопански и да бъдат непокътнати като производители на пазара за в бъдеще.

По данни на агростатистиката от Министерството на земеделието и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), общата повърхност на отопляемите оранжерии у нас е 2978 дка, от които оранжериите, отопляващи се на природен газ, са на повърхност от 2280 декара. По данни на сектора сега са заети към 30% от тези площи (684 дка).

Климатичните изискванията на страната ни дефинират сезонния темперамент на зеленчукопроизводството и главната цел и значение на оранжерийното произвеждане е да реши казуса с целогодишното доставяне на пазара с пресни зеленчуци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР