Производителите на оръжия и муниции в Централна Европа търсят всякакви

...
Производителите на оръжия и муниции в Централна Европа търсят всякакви
Коментари Харесай

Оръжейните производители в Централна Европа имат недостиг на работна ръка, докато бизнесът им расте

Производителите на оръжия и боеприпаси в Централна Европа търсят всевъзможни способи да привлекат нови чиновници, с цел да отговорят на засиленото търсене, споделя Ройтерс. Те строят жилища за новите си служащи и оферират безвъзмездна храна на някои чиновници.

Изправени пред стеснен трудов пазар, оръжейните компании в Чехия и Полша стартираха разнородни стратегии, с цел да привлекат чиновници, откакто войната в Украйна ускори неимоверно търсенето на продукцията им.

Чешкият производител на боеприпаси и снаряди Ес Те Ве (STV Group), да вземем за пример, контракти с локалните управляващи в Поличка, 200 км югоизточно от Прага, където се намира най-големият цех на компанията, да построи жилища за новите си чиновници, заяви за Ройтерс президентът й Давид Хац. Пенсионираните служащи пък могат да се хранят гратис в стола и да споделят опита си с новоназначените, които работят на поточните линии и създават оръжие от руската ера за Украйна.

Иржи Хинек, президент и изпълнителен шеф на Асоциацията на отбранителната индустрия в Чехия (DSIA), счита, че дефицитът на работна ръка може да докара до изнасяне на продукцията от Централна Европа. По думите му чешките компании могат да усилят производството си с 20 на 100, в случай че имат задоволително служащи и материали.

Асоциацията, в която членуват над 160 компании, показва, че над 90 % от продукцията се изнася. Според Хинек 40 на 100 от този размер отива в Украйна.

Чешкият производител на експлозиви " Експлозия " (Explosia), за който работят към 600 души, а приходите му за предходната година доближават рекордните 1,2 милиарда крони (55 милиона долара), усилва съдействието с локалните университети, с цел да се оправи с дефицита на работна ръка. Компанията създава добре известния по целия свят еластичен експлозив " Семтекс ".

Полската военно-технологична компания " Ве Бе груп " (WB Group) от предходната година стартира да назначава от ден на ден дами на поточните си линии. Компанията с 2000 чиновници и доходи от 603 милиона злоти (150 милиона долара) за предходната година създава безпилотни дронове и ракетни системи.

Централна Европа играе изключително значима роля във военното доставяне на Украйна. От 29-те страни, които изпращат оръжие в страната, повече от 20 на 100 от размерите се падат на Чехия и Полша, по данни на стокхолмския Международен института за проучване на мира (SIPRI).

Чешките управляващи настояват, че за първите 12 месеца на войната са изпратили в Украйна оръжие за 40 милиарда крони (1,84 милиарда долара), измежду което 89 танка, 226 бронирани машини, 38 самоходни оръдия, противовъздушна защита, хеликоптери, ракети и други

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР