На Разпети петък се изнася Светата плащеница, което символично означава

...
На Разпети петък се изнася Светата плащеница, което символично означава
Коментари Харесай

Отец Спас: Минавайки под масата, ние съпреживяваме мъките Христови на Разпети петък

На Разпети петък се изнася Светата плащеница, което алегорично значи свалянето на Иисус Христос от кръста и полагането му в гроба. Това съобщи в изявление за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „ Рождество Богородично “ в София.

На Разпети петък нашият Господ Иисус Христос е разпънат на кръста

 отец Спас Рангелов от църквата „ Рождество Богородично “

„ Той е почтено упрекнат като богохулец, като самичък се афишира за наследник на Отца, макар че Той в действителност е подобен. Ние споделяме, че Той е същински Бог и същински човек “, съобщи отец Спас.

Когато Христос е разпънат на кръста огромна част от учениците му се разбягват от боязън. Самият Апостол Петър три пъти се отхвърля от него и както самият Христос му споделя, до момента в който петел пропее ти три пъти ще се отречеш от мен. Така и свети Апостол Петър третият път, когато се отхвърля от Христос и споделя, че не го познава, петел пропява и се сеща за това, което му споделя Христос и се разплаква грубо.

„ Единствените, които остават са свети Йоан Богослов, Света Богородица и светите мироносци. Свети Йоан Богослов по това време е бил 16-годишен, мироносците за Римската империя са били дами и нищо изключително. По тази причина римските управляващи и военни не са ги безпокоили, не са ги тормозили. Свети Йоан Богослов е възприеман също като младеж, който нищо не може да им направи. Това е и повода те да си при Кръста господен при неговите страдания “, продължи описа си отец Спас и добави: „ Но пък точно тогава идва изкупването на нашите грехове, изключително първородният грях, който се отмива със светото кръщение. С осветената вода посредством миропомазването се очиства нашият първороден грях и по този начин ни се дава опцията посредством причастието и изповедта да се опрощават нашите грехове и ние в действителност да придобием благ живот. Това е с помощта на Христос, на това че пристигна измежду нас и пострада за света “.

На Разпети петък се съблюдава извънредно непоколебим пост

Отец Спас Рангелов изясни, че постът не е обвързван единствено с това дали да се храним или не. „ Идеята е да съблюдаваме духовния пост, който е доста по-голям и основен “, сподели той и добави, че не би трябвало да трансформираме поста в един тип диета.

Също по този начин би трябвало да знаем, че духовният пост постоянно е преди всичко, телесният - на второ и, че той поддържа духовния.

„ На този ден, когато сме лишени от храна и напитки през целия ден, би трябвало да знаем, че не би трябвало да си вредим на здравето. Това важи изключително за възрастните православни християни, които имат болести. Не би трябвало да изтезаваме тялото си до прекаленост. Трябва да знаем, че заболяването единствено по себе си също е един тип пост. В този ден, в който имаме и болежки би трябвало да бъдем деликатни, предложи отец Спас и напомни, че когато наш непосредствен почине не ни се прави нищо радостно, не ни се яде, нито ни се пие. „ Когато приказваме за нашия Спасител Иисус Христос е безусловно същото на този ден “, съобщи духовникът.

На Разпети петък богослужението е дълго

Богослуженията по време на Страстната седмица са дълги с дълги последования.

„ Ключовото е, че на Разпети петък се изнася Светата плащеница, което алегорично значи свалянето на Иисус Христос от кръста и полагането му в гроба “, описа отец Спас.

Светата плащеница се разпорежда на маса или ковуклия /по-големите украсени маси – бел.ред./ и се минава под нея.

„ Това се прави с цел да можем да съпреживеем доколкото е допустимо тъгите на Христос. Това не е минаване под гроба или под масата, както постоянно може да се чуе, а в противен случай би трябвало да съпреживеем неговите премеждия и да бъдем отново със мощна религия в храма, а не просто да го създадем поради поверие или за здраве, както доста постоянно можем да чуем “, акцентира свещенослужителят. „ Тук концепцията е да съпреживеем тъгите на Христос и да бъдем дружно с него в този популярен ден “, добави отец Спас Рангелов от църквата „ Рождество Богородично “, намираща се в столичния квартал „ Лагера “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР