Производители, търговци и потребители се стягат за най-големия пазар през

...
Производители, търговци и потребители се стягат за най-големия пазар през
Коментари Харесай

В какъв срок търговец трябва да ни върне парите

Производители, търговци и консуматори се стягат за най-големия пазар през годината. Много търговци афишират предпразнични понижения, други дават обещание не „ черен петък “, а „ черни седмици “ и даже месец. А какво вършат потребителите? За множеството от тях тазгодишните празници ще са тестване – поради инфлацията, непостижимите цени на силата, неналичието и цените на твърдите горива, неизвестността и тревогата на доста от съгражданите ни.
Именно по тази причина тази година би трябвало да бъдем доста по-подготвени и проведени при предпразничните покупки, изясняват специалистите от Асоциация „ Активни консуматори “.

Какво споделя законът?
 
Първо, във връзка с фиктивните понижения: Член 68д, алинея 1 и 2, т. 4 от Закон за защита на потребителя дефинира като заблуждаваща комерсиална процедура, която съдържа погрешна информация и вкарва в подвеждане потребителя, в това число за цената или за метода на нейното пресмятане или за съществуващо характерно преимущество във връзка с нея. Тази нелоялна комерсиална процедура е неразрешена от Закон за защита на потребителя и неспазването й води до административни наказания за неточните търговци.

При сезонните разпродажби е изключително значимо да бъдем на „ ти “ с етикетите и тяхната информация. Изписването на понижението е наложително върху етикета на всяка стока и може да стане по един от три метода:

    графично – с слагане на новата цена до остарялата зачертана цена;
    словесно – с изписване на думите “нова цена ” и “стара цена ”, последвани от изписване на съответните суми,
    цифрово в проценти – посредством изписване на % на понижението и слагане на новата цена до остарялата, която е зачертана.
 
Етикетите на стоките би трябвало да дават отговор на следните по-важни условия:
 
Етикетите наложително би трябвало да бъдат на български език и да включват информация за производителя и вносителя, в случай че стоката е от импорт, за типа на стоката, значителните й характерности, периода на валидност и изискванията на съхраняването й и, в случай че е належащо, инструкции за приложимост.

Информацията би трябвало да бъде ясна, разбираема, да не бъде подвеждаща и да бъде четлива. Ако производителят е сложил етикет с такава информация, търговецът няма право да го трансформира, в случай че по този метод има възможност да подведе потребителите.
 istock istock
Словесната част от етикета може да бъде сменена с графична единствено в случай че върху него се употребяват необятно публикувани знаци или пиктограми.
Върху етикета на стоките, които са опаковани или пакетирани авансово, би трябвало да бъде разказано тяхното количество.

За какво да внимавате при покупка на Черния петък

Ако опаковката не разполага с етикет, количеството би трябвало да бъде изписано върху самата стока или на табела, директно сложена до нея.
Ако производителят или вносителят не са изписали количеството, търговецът е длъжен да го направи и носи отговорност, в случай че не го изпише върху стоката.

Нови права за потребителите
 
От 28.05.2022 година влязоха в действие промени на Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП), с които се вкарват новите условия на европейските наставления за отбрана правата на потребителите (Директива (ЕС) 2019/2161; Директива 93/13/ЕИО; Директиви 98/6/ЕО, 2005/29/ЕО и 2011/83/ЕС). С изменението на Закон за защита на потребителя се вкарват нови правила и отговорности на търговците по отношение на отбрана правата на потребителите – глобите, налагани за нарушавания, онлайн търговията и търговията през онлайн платформи, нелоялни търговски практики, понижения на цените и други
 istock istock
Потребителите би трябвало да са наясно с признатите със закона техни нови права, тъй като те ще им дадат съображение и мощ да пазят ползите си по време на огромните предпразнични покупки. Какво би трябвало да имаме поради?

- Потребителите ще разполагат с повече време да върнат стоките, поръчани по интернет, както и са предпазени от скрити такси.

- На потребителите, закупили артикули по интернет, не може да се начисляват високи такси за потребление на платежно средство като кредитни или дебитни карти.

- Потребителите към този момент могат се откажат от контракта в период от 14 дни и да върнат стоките, поръчани онлайн, като в случай че не са известени за това си право от търговеца, този период е една година.

- Срокът за отвод от контракта стартира да тече от приемане на стоката, а не от момента на подписване на контракта.

- По-ясни правила и по-кратки периоди има за възобновяване на сумите. Търговците са задължени да възвръщат парите на потребителите, в това число и разноските за доставка, при отвод от контракта, в период от 14 дни.

- Потребителите получават пример на формуляр за отвод, който те могат (но не са задължени) да употребяват, в случай че решат да трансформират желанието си или в случай че желаят да се откажат от контракта, подписан от разстояние или в дома им. Това ще улесни и форсира отхвърли, без значение от мястото в Европейски Съюз, където е бил подписан договорът.

-  Ако търговците желаят потребителят да поеме разноските за връщане на стоките, откакто той е решил да ги върне, те би трябвало авансово ясно да обяснят това на потребителите. В противоположен случай търговците би трябвало да платят за връщането на стоките.

- Потребителите, закупили музика, филми или книги като цифрови артикули, за първи път имат опция да се откажат от контракта, само че единствено досега, в който е почнало изтеглянето.

- Ако една стока се повреди три пъти и след всяка претенция търговецът я поправя, то при поява на различен недостатък потребителят ще може да скапе контракта и да си желае парите назад. Отпада опцията за търговците безпределно да удовлетворяват рекламациите с ремонт.

- При предявяване на претенция наложително търговецът би трябвало издава на потребителя документ за това, както и се усилват местата, където може потребителите да подадат претенция, като към този момент това може да бъде направено във всички търговски обекти на продавача.
 istock istock
Отговорност на търговците

Имуществената глоба може да бъде избрана в размер от 4% от годишния оборот на съответния търговец за нарушавания, свързани с:
нарушаване на наредбите по отношение на използването на нелоялни търговски практики;

нарушаване на наредбите по отношение на договорите отвън комерсиалния обект и договорите от разстояние, както и за възпрепятстване правото на потребителя да се  откаже от контракта от разстояние или от контракта отвън комерсиалния обект, без да показва причина, без да дължи обезщетение или наказателна клауза и без да заплаща каквито и да е разходи;

продължаващо използване от търговец на уговорка, включена в контракт с общи условия с консуматори, която е оповестена с влезнало в действие решение на съда за неравноправна.

В случай на нарушаване на наредбите, свързани с обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка, имуществената глоба е в размер от 5 000 лева до 50 000 лева
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР