Производители на праскови от Сливенско заплашиха с ефективни протестни действия

...
Производители на праскови от Сливенско заплашиха с ефективни протестни действия
Коментари Харесай

Производители на праскови от Сливенско готови за протест



Производители на праскови от Сливенско заплашиха с ефикасни протестни дейности поради ниските изкупни цени и желаеха държавна политика за протекция при изкупуване на локалната продукция. Според тях вносът от Гърция убива локалния бизнес. В тази връзка те желаят решение локалната продукция да бъде с приоритет пред вноса, когато по същото време в страната тече беритбата на плодовете.

Най-ниската изкупна цена все още е 0,50 лв. за кг праскови, разясниха производителите.

Недоволството на овощарите от " Долината на прасковите " в Сливенско назрява, откакто при започване на сезона изкупната цена е почнала от 0,65 лв. за кг, паднала е на 0,62 лв., а тази седмица е на дъното от 0,56 лв., а за тези които нямат личен превоз е паднала и до 0,50 лв. за кг.

Коста Петров от Сдружение " Българска праскова " разгласи, че има картелно съглашение сред преработвателите за диктуване на цените. 

Един от производителите – Атанас Иванов, разгласи, че са водени диалози със притежателя на единствената в района преработвателна фабрика за ценовата политика, само че резултат все още няма.  

Агресивното нахлуване на гръцките праскови на българския пазар се дължи на войната в Украйна и загубата на пазарите в Русия и Беларус. Румъния е единствената страна, в която България изнася пресни праскови все още.

Производителите се оплакаха, че с тези цени няма по какъв начин да продължат да отглеждат овощните масиви. Овощарите желаеха поддръжка от страната за локалната продукция.  

Липсата на работна ръка е другият проблем пред стопаните. 

Все още няма изясненост по кое време и къде ще се организира митинга на недоволните овощари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР