Производители на оранжерийни домати не могат да покрият високите енергийни

...
Производители на оранжерийни домати не могат да покрият високите енергийни
Коментари Харесай

Български производители изкорениха доматите си заради ниските изкупни цени

Производители на оранжерийни домати не могат да покрият високите енергийни разноски за отопление. Ефектът - и тази зима българските домати не стигат до пазара.

Иван Кабуров има съвременна оранжерия в Мало Конаре. Сега е пуста. Заради високите разноски за отопление изкоренил доматите, предава Българска национална телевизия. 

" Тук до 22 декември имаше растения до горе, можех да прибера до две китки, само че ги унищожих, заради тази причина, че съвършено качество ги продавам на два лв., направете си сметка при вас в София и Пловдив на каква цена идват. Ако ми беше на ниска цена горивото, аз щях да засадя на 1-5 февруари новата годишна продукция, само че в този момент няма да я засадя ", разяснява Иван Кабуров, производител на оранжерийни домати.

Според министъра на земеделието производителите би трябвало да се сдружават както в Нидерландия, Франция и Испания. Кооперирането е единственият метод дребните производители да са конкурентни на огромните вериги. Кирил Вътев сподели още, че данъчни поощрения под някаква форма ще изсветлят бранша.

" Примерно продаваш с Данък добавена стойност за 1 лев на 1,20 - след време страната ти връща ДДС-то и ти връща % в допълнение, с цел да те насърчи, ето ви една форма на данъчна регулация, а да раздаваме дотация просто по този начин, тъй като всички желаеме да получаваме, би трябвало дотацията да дава резултат, би трябвало да има артикул на трапезата ", съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Проблем пред производителите е и сложният достъп до вода за поливане. Узаконяването на един сондаж коства към 5000 лв. и лишава най-малко година време.

" Разбираме, че от Министерство на околната среда и водите нормативната уредба е направена поради изчерпването на водните източници, само че в последна сметка земеделските производители не употребяват минерална вода, би трябвало да има някакви облекчени режими, защото от това зависи и тяхното произвеждане ", добави Марин Генуров, Асоциация на оранжерийните производители.

" Този режим би трябвало да бъде не позволителен, а наложителен - не може да си аграрни производител и страна да те спъва да получаваш вода за напояване ", сподели още Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

И до момента в който зеленчукопроизводителите се сблъскват с куп проблеми, пазарът ни е залят с вносни домати. Наша инспекция в Пловдив сподели, че доматите се продават на цени от 6 до 8 лв. кг и са импорт от Гърция. Български домати ще има най-рано през април.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР