Производители на кисело мляко дадоха за лабораторен анализ продуктите си

...
Производители на кисело мляко дадоха за лабораторен анализ продуктите си
Коментари Харесай

Доказват в лаборатория, че киселото мляко в новите опаковки запазва качествата си

Производители на кисело мляко дадоха за лабораторен разбор продуктите си по БДС, с цел да потвърдят, че и в новите полипропиленови опаковки млякото резервира вкусовите си качества и количеството млечнокисели бактерии.

Причината за провеждането на сходно проучване е повдигнатата неотдавна в общественото пространство полемика, която съгласно тях подвежда публичното мнение към това, че новите опаковки рискуват да обезличат българското кисело мляко и „ да го трансфорат в йогурт ”. Дискусията породи откакто стана ясно, че няколко производители са се обърнали към Института по стандартизация с молба да им бъде разрешено да продават кисело мляко със знака БДС не в досегашните полистеринови кофички, а в нови, полипропиленови. Те показват, че това са опаковки от по-ново потомство, които са по-екологични, по-евтини и напълно съответстващи на европейските стандарти. 

Убедени в качеството на опаковките и продуктите си, шест огромни прозиводители - Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум - са дали проби за проучване на създадено от тях кисело мляко по БДС. Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко (органолептика), по този начин и състава и количеството на киселомлечните бактерии (микробиология) и по какъв начин те реагират на материала на опаковката. 

Резултатите от пробите ще са подготвени в края на юли, когато ще бъдат оповестени.

Заедно с това втора самостоятелна акредитирана лаборатория ще изследва миграцията на нискомолекулни субстанции, моделна среда за мляко и млечни артикули и микробиологията на двата типа опаковки – полистиренови и полипропиленови. В края на месец юли ще се оповестят сравнителните резултати и от това проучване. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР