Произвеждаме повече плодове и по-малко зеленчуци, а вносът и на

...
Произвеждаме повече плодове и по-малко зеленчуци, а вносът и на
Коментари Харесай

Защо изчезва българският зарзават

Произвеждаме повече плодове и по-малко зеленчуци, а вносът и на двете групи земеделски артикули бележи растеж, сочи последният действен разбор на Министерство на земеделието. Увеличение на продукцията има при грозде (винено и десертно), праскови, малини, сливи и орехи с сред 1,2% и 39,2% на годишна база, като по-голямо произвеждане има при грозде и орехи. При прасковите и сливите това е вследствие на по-големия размер реколтирани площи досега, а при останалите култури - на по-високите междинни добиви. Засега производството на круши и ябълки изостава по отношение на година по-рано, надлежно със 7,3% и 18,6%.

На този стадий производството на картофи, пипер, зеле, домати и краставици от открити площи е с сред 0,8% и 26,2% по-ниско по отношение на година по-рано. Това се дължи главно на по-късното прибиране на реколтата през актуалната година, а при доматите и зелето е съчетано и с понижени междинни добиви. Същевременно при дините и пъпешите се регистрира повишаване, респективно с 29,9% и 22,3% на годишна база, като и при двете култури е налице значително покачване на междинните добиви. Общо за интервала от началото на 2021 година до момента оранжерийното произвеждане на домати и краставици е надлежно с 3,9% и 5,4% над миналогодишното.

По предварителни данни на Националния статистически институт, през интервала януари-юли 2021 година в страната са импортирани 195 хиляди тона пресни зеленчуци и 219,3 хиляди тона пресни плодове, което е надлежно с 10,3% и 6,6% повече по отношение на същия интервал на 2020 година Повишението на общия импорт на пресни зеленчуци се дължи главно на по-големите доставки на домати (с 10,7 хиляди тона, или 19,2%), краставици и корнишони (с 5,7 хиляди тона - 33,1%), пиперки (с 3,1 хиляди тона - 18,4%) и лукови зеленчуци (с 2,6 хиляди тона - 14,4%). Увеличение е налице и при импорта на зеле, гъби, патладжани, марули и тикви - в границите на 4,5% зеле и 24,4% тикви. Вносът на картофи отбелязва спад от 18,6% (с 5,9 хиляди тона), а този на моркови и репи - с 15,8% (с 1,6 хиляди тона).

От създаваните в страната плодове по-значително нарастване се регистрира при вноса на дини - с 6,9 хиляди тона (23,2%), а понижение - при този на праскови - с 2,4 хиляди тона (20,3%) и ябълки - с 2 хиляди тона (7,5%). Сред останалите култури, внасяни по това време на годината, доставките на пъпеши, череши, черупкови плодове, грозде, ягоди и круши се покачват в границите от 13,1% (пъпеши) до 48,5% (круши), до момента в който тези на кайсии понижават с 28,2%. Предварителните данни за седемте месеца на 2021 година сочат повишаване на износа на пресни зеленчуци с 63% на годишна база, достигайки 36,8 хиляди тона. Същевременно експортът на пресни плодове отбелязва леко понижение - с 3,1%, до 26,1 хиляди тона.

Значителният растеж на общия експорт на пресни зеленчуци е вследствие на нараствания износ на домати - с 4,5 хиляди тона (75,3%), краставици и корнишони - с 4,3 хиляди тона (62,8%), и пиперки - с 1,8 хиляди тона (59,9%). В рамките на интервала нараства и износът на зеле, тикви, бобови зеленчуци, патладжани, гъби и лукови зеленчуци - от 35,8% при зелето до над два пъти при луковите зеленчуци.

Анализ на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА) за факторната продуктивност в бранша на зеленчуците, която регистрира изменението на физическото произвеждане, отнесено към изменението на употребяваните запаси (земя, труд, капитал, материали и субсидии), демонстрира стесняване за интервала 2017 г.-2019 година към 2008 г.-2010 г с към 34%. При сюжет с изключване на дотациите, получавани в профилираните стопанства, факторната продуктивност нараства до 0,69 %, като дотациите заемат към 10% от разполагаемите запаси. Влошената факторна продуктивност в зеленчукопроизводството се дължи на увеличената ресурсоемкост, най-много по линия на разноските за капитал и на материали, които надвишават доста брутното нарастване на производството за интервала.

Солени цени на доматите и краставиците

В България изкупните цени на домати за второто тримесечие на 2021 година са към 2% по-високи от миналогодишните, а при краставиците нарастването на годишна база е 1%, регистрират от САРА. Същевременно цените на едро при домати за последните 3 месеца са се покачили с 14% при доматите, а при краставиците с 44% на годишна база.

Цените на едро на доматите в Европейски Съюз през юли и август са с 35-40% повече от междинните за последните 5 години, достигайки нови върхове за цени на едро от 1,32 и 1,44 евро/кг. Причините за това са в неприятното време и наводненията в доста елементи на Европа, които засегнаха производството. Неблагоприятните условия ще се отразят на цените в идващите 1-2 месеца, които се чака да бъдат с към 10% над средномесечните за последните 5 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР