Програмата за ваксинация срещу Covid-19 в Обединеното кралство започна днес.

...
Програмата за ваксинация срещу Covid-19 в Обединеното кралство започна днес.
Коментари Харесай

V-Day, или стартът на ваксинирането във Великобритания

Програмата за имунизация против Covid-19 в Обединеното кралство стартира през днешния ден. По този мотив 8 декември ще остане в английската история като V-day. 

Първият човек, получил ваксината на " Пфайзер " отвън клиничните тествания, е 90-годишната Маргарет Кийнън, която възторжено благодари за този късмет. Скоро тя ще навърши 91 години и счита, че " това е най-хубавият подарък за рожден ден, който бих могла да си пожелая ".

" Чувствам се извънредно привилегирована да бъда първият човек, имунизиран против Covid-19. Така ще мога да бъда със фамилията си за Нова година, откакто бях сама през по-голямата част от 2020 година "

Г-жа Кийнън беше имунизирана от здравната сестра Мей Парсънс в Университетската болница в Ковънтри в 6,31 ч. локално време  (8.31 ч. българско). От през днешния ден имунизацията се слага в 50 лечебни заведения в Англия, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще го вършат и в над 1000 отдалечени центъра в страната.

Това е най-голямата логистична интервенция на Острова и е под контрола на английското разузнаване. Транспортирането пък се прави от армията с военни самолети, които доставят имунизацията от Белгия.

Първите, които ще получат препарата на " Пфайзер " " във Англия, са настанените в старешки домове и тези, които се грижат там за тях, следват хората над 80-годишна възраст, обществените помощници и медиците на първа линия.

С програмата за всеобща имунизация Англия стана първата страна в света, която употребява имунизацията, създадена от американската компания " Пфайзер " (Pfizer) и немската " Бионтех " (BioNTech). Тя обаче не е наложителна. 

Ръководителят на националното опазване на здравето сър Саймън Стивънс съобщи, че " това е преломен миг в борбата против ковид ". Той означи, че имунизирането ще продължи най-малко до идната пролет и предизвести хората в това време да бъдат доста деликатни.

Европейският съюз и Съединените щати към момента не са дали зелена светлина за приложимост на тази ваксина. 

Няколко други страни, измежду които Русия и Китай, към този момент започнаха всеобщо имунизиране на своето население с ваксини лично произвеждане.

Световната здравна организация съобщи обаче, че имунизацията против Covid-19 не би трябвало да бъде наложителна, с изключение на при характерни професионални условия. Майкъл Райън, шеф по въпросите на незабавните санитарни обстановки към организацията, акцентира, че е по-добре да се коментират преимуществата на имунизациите, вместо те да се вършат наложителни.

Подобно мнение изрече и Кейт О'Брайън, шеф на отдела за имунизации и ваксини към СЗО. По думите ѝ опитът е посочил, че когато страни са се опитвали да създадат имунизациите наложителни, това не е давало упования резултат. Представителите на СЗО обаче показаха, че от избрани групи, като да вземем за пример здравните служащи, може да се изисква да се имунизират.  

 
Ще пътуваме ли с  " Covid паспорт "?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР