Програмата, по която държавата трябваше да си гарантира висококвалифицирани кадри

...
Програмата, по която държавата трябваше да си гарантира висококвалифицирани кадри
Коментари Харесай

Едва 19 студенти са избрали да учат безплатно и да останат у нас

Програмата, по която страната трябваше да си подсигурява висококвалифицирани фрагменти във важни и дефицитни за стопанската система ни специалности, се радва на съвсем нулев интерес от младежите. През актуалната академична 2022/23 година едвам 19 студенти са сключили контракти за стаж и работа с работодатели, по силата на които следването им ще е отчасти или напълно гратис, а в подмяна на това те ще останат да работят при същия шеф най-малко 5 г. след завършването си. Това демонстрират данни на МОН, предоставени в отговор на въпроси на " Сега ". Заедно с 9-те миналогодишни кандидат-висшисти, избрали да се възползват от мярката, броят им става общо 28.

Въпросната стратегия стартира да работи през академичната 2021/22 година, когато МС прие съответната наредба и утвърди лист на работодателите, които имат право да подписват контракти със студенти, а просветителното министерство одобри списък със специалностите, за образованието в които ще се обезпечават средства от държавния бюджет по новата разпоредба. се актуализират всяка година, като за 2022/23 година в тях са посочени 153 работодатели, които са заявили необходимост от 1416 експерти от десетки разнообразни специалности.

За разлика от м.г., когато съвсем всички студенти, избрали да учат гратис, сключвайки контракт с шеф, бяха от региона на медицината, тази година всички младежи, учат в региона на машинното инженернство. Двама от тях, последващи мехатроника, да вземем за пример са избрали да работят за " Оптикоелектрон Груп " АД, Панагюрище, други двама в същата компетентност - в " Ектрон " АД, Панагюрище и още 9 души, последващи мехатроника - в " Завод за Оптика " АД, Панагюрище. Трима студенти, последващи мехатроника, са сключили контракти с " Клип Щанц " ООД, София, а други трима, учащи в специалността компютърни технологии в машиностроенето - с " ВСК Кентавър Институт по зоология Динамика " ООД, Дряново.

 

Бюджет

Сумите, с които се компенсират университетите за образованието на студенти със подписани контракти с работодатели, се възнамеряват годишно по бюджетите на съответните вузове. За 2022 година за тези висши учебни заведения са планувани общо 47 380 лева, които обезпечават броя на студентите със подписани договори за 2021/22 година В бюджета за 2023 г. по същия метод ще бъдат разчетени средствата за компенсирането на таксите за студентите със подписан контракт с шеф за 2022/23 година, изясняват от МОН.

 

Медицина

През 2021/22 година 9 студенти са сключили контракти с работодатели, демонстрират окончателните данни на МОН (първоначално бе обявено за). Един от тях, учещ специалността водоснабдяване и канализация, е сключил контракт с ВИК - Стара Загора. Всички останали са в региона на медицината. Трима младежи от Медицинския университет в Плевен ще стажуват и работят в УМБАЛ - Д-р Георги Странски ЕАД - Плевен. Други трима, следващи медицина в МУ-Варна, са сключили контракти с Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване - Бургас АД и с МБАЛ - Добрич. Още двама студенти, учещи в направление здравна сестра в МУ-Пловдив, са сключили контракти с УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД и МБАЛ - Пазарджик АД.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР