Програма за оптимизиране на академичния състав в университетите бе публикувана

...
Програма за оптимизиране на академичния състав в университетите бе публикувана
Коментари Харесай

МОН с програма за оптимизиране на академичния състав в университетите

Програма за усъвършенстване на университетския състав в университетите бе оповестена за публично разискване от Министерството на образованието. Предвижда се 33 държавни висши учебни заведения да получат 4 милиона лв. за компенсации на 1000 пенсионирани преподаватели над 65 години. 

Оптимизацията се постанова поради продължаващите демографски промени в страната, устрема за повишение успеваемостта на разноските за висшите учебни заведения и огромния дял на университетския състав в предпенсионна възраст.

Очакваните резултати от нея са нараснало качество на образованието посредством слагане на висшите учебни заведения в действителна конкурентна национална и интернационална среда и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия научен състав.

От просветното министерство акцентират, че във висшите учебни заведения не престават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които осъществят избран хорариум и по този метод не се дава опция на по-младите членове на университетския състав да получават надлежно натоварване с аудиторна претовареност и опция за развиване.

Програмата за оптимизация на университетския състав ще се извършва от 1 май до 31 декември
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР