Прогнозите се сбъднаха - отново тревожни данни за въздуха, който

...
Прогнозите се сбъднаха - отново тревожни данни за въздуха, който
Коментари Харесай

Отново мръсен въздух, проверки търсят причинителите


Прогнозите се сбъднаха - още веднъж тревожни данни за въздуха, който дишаме. Фини прахови частици в пъти над нормите бяха регистрирани в няколко огромни града - най-вече в София и Горна Оряховица.

Основните два замърсителя в градовете са трафикът и отоплението с твърди горива, а неналичието на вятър в допълнение усложнява обстановката.

 Мръсен въздух

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка в столичния  квартал " Красна поляна "  търси извършители, които горят боклуци. Инспекцията продължи малко повече от час. Тази вечер  в региона не бяха засечени семейства, които горят в печките си рискови боклуци . Въпреки това обаче, жителите на квартала  получиха брошури  с рекомендации с какво и по какъв начин могат да топлят домовете си.

„ В местата, в които влязохме, отоплението на твърдо гориво е с дърва и въглища, такива каквито всеки от нас може да си закупи, не видяхме отопление, което да се реализира с отпадъчни материали ”, разяснява Лорита Радева от комисията по околна среда.

 

В ранния следобяд инспекторите влязоха в автосервиз. Откриват самоделна апаратура, от която бидон със остаряло масло, който на процедура е обвързван с печка.

 Мръсен въздух

Снимка: btvnovinite.bg

В момента на инспекцията обаче нищо не гори, a притежателят отхвърля.

Инспекторите изясняват, че щом печката да гори, няма по какъв начин да наложат санкция. „ Правили сме такива актове, само че те падат в съда ”, разяснява Бояна Христова специалист, Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Намират обаче друго нарушаване на екологичните правила и го санкционират с 5000 лева

Столичният кмет  Йорданка Фандъкова прикани хората да не карат персоналните си коли през днешния ден, а да употребяват градския превоз . Христо Костадинов е един от столичаните, които не откликнаха на тази молба.

„ Когато би трябвало да вървим някъде, би трябвало да сменим няколко транспортни средства и градския просто не си заслужава, билетите са скъпи, би трябвало да се съобразиш къде да слезеш и по този начин нататък ”, уточни той.

Главната причина градът от време на време да се оказва под капак от замърсен въздух е антициклон.

 Замърсяване

Снимка: bTV

Справка от метеоролозите на Българска академия на науките сподели, че сходни дни с условия за температурна инверсия и мъгли в София е имало през зимата на 2015 година - цели 46. В идващите две години дните с условия мръсният въздух да се задържи над града са над 20 на сезон.

Общината към този момент разполага със зеления билет, който ще коства единствено лев и ще се употребява в дните с доста замърсен въздух. В дните със мощно замърсяване той ще може да се купи от водачите на градския превоз и пунктовете за карти и билети.

 Замърсяване

Снимка: bTV

Тежка и задушлива миризма стресна бургазлии рано сутринта. Източникът обаче остана тайнственост.

От общината обясниха, че няма записана повреда, измервателните уреди, не са отчели превишени индикатори. Проверките на място също не са дали резултат.

" Много мъчно с тези теренни обходи да бъде засечен източникът, изключително когато периметърът, от който получаваме сигнали – това са всички региони на града, е толкоз огромен ", изясни Руска Бояджиева, заместник-кмет по екологията.

Експертите търсиха източника на миризмата на терминалите на пристанищата, както и в петролната рафинерия.

„ Проверени са безусловно всички съоръжения, влезнали сме по операторни зали, дневници на старши инженер-химиците и са свалени всички разпечатки от 25-и и 26 –и няма превишения на концентрациите ", уточни Зина Стойкова от отдел " Атмосферен въздух ", Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас.

Така източникът остана загадка, а жителите упорстват за по-модерни уреди и за самостоятелна лаборатория./ Бтв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР