Прогнозите на производителите и експертите са за изключително висококачествено вино,

...
Прогнозите на производителите и експертите са за изключително висококачествено вино,
Коментари Харесай

С какво качество и цена ще е родното вино от реколта 2017?

Прогнозите на производителите и специалистите са за и зключително висококачествено вино, без обаче това да докара до скок в цената . „ Тази зима ще се пие хубаво българско вино на налични цени “, разяснява за Дарик изпълнителният шеф на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той призна, че в последните години производителите даже задържат цената за бутилка вино.

Очаква се добра годишна продукция от гроздобера

Виното от тазгодишната годишна продукция ще бъде с извънредно високо качество, изясни изпълнителният шеф на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев . Чакаме добра година във връзка с гроздето и неговото качество. Винарските предприятия възнамеряват да приберат и преработят към 200 000-220 000 тона грозде, сподели Коев. " Знаете, че реколтата се разпределя - за вино, за ракия, за експорт, за произвеждане на оцет и за домашна консумация ", сподели Коев. Качеството на гроздето е високо, с високо захарно наличие и в случай че в разгара на гроздобера няма неприятни метеорологични условия, ще се прибере хубава годишна продукция, от която пък ще се произведат качествени виновност.
 
На въпрос дали х убавата годишна продукция може да увеличи изкупните цени на гроздето дотам, че да пием по-скъпи вино и ракия тази година, Коев отговори: " Не бих споделил. Т енденцията през последните години е противоположната - за висококачествено грозде с добър външен тип и захарно наличие винарските предприятия от три-четири години и без друго дават високи цени, само че пък на пазара не следим покачване на цените на виното ".

Очакваме с 2 млн. литра повече вино от предходната година

Д ори виновност, които обират премиите на състезания за вино, остават на налични цени на пазара. В момента работят 263 български винарски предприятия, които създават море от висококачествени артикули, сподели Коев. " Тези артикули би трябвало да бъдат продавани, тъй че тук е по-скоро въпрос на маркетиране и предложение , а не като вдигаш или понижаваш цените ", изясни той. И даде образец, че вино, спечелило отличие през предходната година, се предлага по рафтовете на магазините на цена от 7 лв..

В България има над 660 000 дка лозя, като доста от тях са направени или реновирани по европейски стратегии. В поддръжка на бранша се чакат към 26 млн. евро годишно до 2024 година, което ще даде опция на производителите да създадат преструктуриране на винените лозя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР