Профсъюзите, представляващи френските петролни работници, призоваха за стачки срещу пенсионните

...
Профсъюзите, представляващи френските петролни работници, призоваха за стачки срещу пенсионните
Коментари Харесай

Профсъюзите във Франция подготвят мащабни стачки заради пенсионната реформа на Макрон

Профсъюзите, представляващи френските петролни служащи, приканиха за стачки против пенсионните промени на президента. Те заплашиха да повторят затварянето на рафинерии и хранилища, което провокира безпорядък предходната година.

Планираните за 19 и 26 януари и за 6 февруари стачки ще включват " прекъсване на инсталациите на рафинериите, в случай че е належащо ", съобщи Ерик Селини, народен координатор на синдикалната федерация CGT в енергийния колос TotalEnergies.

Стачките ще значат " понижаване на производството " и " прекъсване на доставките ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Протестът на 19 януари ще съвпадне с националния ден на стачки и демонстрации, подсилен от всички огромни синдикални федерации във Франция, против пенсионните проекти на Макрон.

Представителите на служащите възразяват против препоръчаното от държавното управление повишение на законоустановената пенсионна възраст с две години до 64 години и по-бързото увеличение на минималния брой години застрахователен стаж, нужен за приемане на цялостна пенсия.

24-часовата стачка на петролните служащи на 19 януари може да бъде последвана от 48-часова стачка на 26 януари и 72-часова стачка на 6 февруари.

Седмиците на протестни дейности в рафинериите и складовете през есента доведоха до дефицит на гориво, като на доста бензиностанции се образуваха големи опашки.

Съобщението на петролните служащи последва апелите за стачки в транспортния бранш от сряда, които спънаха активността по време на последното предложение на Макрон за пенсионна промяна през 2019-2020 година

Министрите се пробваха да омаловажат рисковете от стачки и демонстрации, които принудиха тогавашния президент Жак Ширак да се откаже от пенсионната промяна през 1995 година

" Тази стачка може да се случи, без да блокира страната ", съобщи министърът на публичните услуги Станислас Герини пред телевизионния канал Cnews. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР