ПРОФИЛМарин Райков е дългогодишен дипломат, един от най-ангажираните с темата

...
Коментари Харесай

Марин Райков: Северна Македония не може да изгори миналото, преди да го е прочела

ПРОФИЛМарин Райков е дълготраен посланик, един от най-ангажираните с тематиката Македония в българската дипломатическа работа. Той има фамилна история с тематиката - татко му Райко Николов е някогашен дипломат в Югославия по времето на Тито, когато тече акцията по сърбизация на Македония. Като зам.-министър на външните работи през 1999 година е един от създателите на подписаната сред министър председателите на България и Македония Декларация за добросъседство, на която стъпва по-късно Договорът за добросъседство, подписан през 2017 година В тази декларация се взема решение " езиковият спор " - формулировката, че София признава македонския език като формален на територията на прилежащата страна.Като длъжностен министър председател през 2013 година Райков публично разгласи, че България ще поддържа пътя към Европейски Съюз на прилежащата страна, когато тя откри добросъседски връзки.Райков също по този начин е част от неофициалната група във Външно министерство, която включва няколко високопоставени дипломати и е мощно ангажирана с тематиката " Македония " и връзките с България.Четири години след подписването на Договора и година след изострянето на разногласията сред Скопие и София, " Капитал " потърси Райков за просторен и прям диалог за това какво е бъдещето на тези връзки съгласно него. Наблюдаваме поредна и много праволинейна политика от страна на Министерство на външните работи по тематиката Северна Македония - позицията на България не претърпя смяна без значение от идването на длъжностен кабинет. Смятате ли, че тази политика може да бъде еднолично изменена от нов министър-председател или ще би трябвало да се съобрази с насъбраната до момента инерция и мотивация във Външно министерство по тематиката?
Политиката на България по отношение на Скопие е фактически прекалено много обвързвана със същността на националния ни интерес и с идентичността на народа ни, с цел да бъде променяна съгласно превратностите и капризите на вътрешната политика. Налице е линия на последователност, която минава от нашето признание на независимостта на новата страна край Вардар, през директната ни помощ за нея по време на войната в Югославия, Съвместната декларация от 1999, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски, Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония от 2017 година и Рамковата позиция, гласувана от Парламента за изискванията, при които България би подкрепила началото на договаряния на Р Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Същността на тази политическа линия е желанието ни да забележим действителни промени в самия програмен продукт на страната край Вардар, с която, в случай че ми позволите тази смешка, ни разделят обща народностна история, обща памет и общи езикови обичаи. Етническият инженеринг в тогавашната югославска република, който ни раздели след 1945 година, сътвори нови действителности посредством всеобщите убийства на македонски българи през Кървавата Коледа от същата година, декрета за налагане на " македонски език " от 2 август 1945 година, лагера Голи оток, пандизите Шапка и Идризово и десетилетия държавно спонсорирана българофобия.

Югославският комунистически режим построи етническа идеология, за която през днешния ден Скопие се стреми да получи европейска легитимация. Дали някой би трансформирал отношението на България към това " завещание " на Скопие, не зная. Но зная, че множеството сондажи измежду българите сочат 80% поддръжка за настояването районен съд Македония да ревизира коренно своето тоталитарно минало и наследената от Югославия етническа държавна идеология.
На какво се основава в действителност тази политика: кои са главните закани, идващи от евентуално участие на Северна Македония в Европейски Съюз съгласно вас?
Нашите съдружници последователно стартират да схващат настояването на България районен съд Македония да съблюдава интернационалните си задължения и по-конкретно подписа си под Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония от 2017 година Общата история, отводът от малцинствени искания, компромисната Езикова уговорка от Договора са червени линии. Ако РСМ не почита интернационалните си задължения, по какъв начин би поела такива по Договора за Европейски Съюз?

Затова България упорства да бъдат заложени ясни гаранции в Рамката на бъдещите договаряния със Скопие за европейско участие. Настоява и за съблюдаване на Копенхагенските критерии във връзка с правата на индивида и в частност на македонските българи. Над 120 хиляди жители на районен съд Македония са декларирали български генезис - персонално и с приложени доказващи документи в границите на процедурите по придобиване на българско поданство. Хиляди други още не смеят да го създадат.
Капитал - брой 38
Тези македонски българи не са и няма по какъв начин да бъдат малцинство в страната си. Те са държавотворен народ, част от българския етнос на територията на новата страна. Заедно с цялата българска нация те са носители на общата история на България и районен съд Македония. Те би трябвало да виждат себе си в Събранието, във властта, в учебниците по история, в медиите. Десетилетията репресии против тях би трябвало да бъдат разобличени, а архивите на УДБА отворени. Семействата на жертвите би трябвало да получат отмъщение.

Скопие има прекалено много " скелети в дрешника " от предишното си и няма по какъв начин да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз като единствената страна в Източна Европа, която не е ревизирала тоталитарното си завещание. Няма по какъв начин да изгорят тези страници, преди да са ги прочели. Да отричаш Кървавата Коледа и последвалите издевателства против македонските българи е толкоз недопустимо, колкото през днешния ден да отричаш ужасите от Сребреница и Рачак.

Ако тази тоталитарна етническа идеология бъде интегрирана в Европа, това би било действителна опасност за стабилността на тази част от Европейски Съюз, тъй като вместо да интегрираме сътрудник, бихме интегрирали проблем. Тази опасност е действителна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР