Профилактичният преглед на всички над 18-години ще включва анамнеза и

...
Профилактичният преглед на всички над 18-години ще включва анамнеза и
Коментари Харесай

ОПЛ ще информират пациентите за здравното им досие

Профилактичният обзор на всички над 18-години ще включва анамнеза и обстоен статус,  изчисляване на показател на телесна маса, оценка на психологичен статус, проучване заостреност на зрение (ориентировъчно, без установяване на диоптри), премерване на артериално налягане, електрокардиограма, проучване на урина с тест-ленти в кабинет за протеин, глюкоза, кетонни тела и уробилиноген/билирубин – pH. Това е записано в обнародваната през днешния ден Наредба за изменение и допълнение на Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията. В общия профилактичен обзор годишно се включва и установяване на кръвна захар на гладно в лаборатория при съществуване на риск.

За мъже и дами от 20 до 65 години (жени и мъже) един път на пет години се прави ПКК, АСАТ, АЛАТ, креатинин, урина (химично проучване и седимент), пикочна киселина. На възраст На 40, 45, 50, 55 и 60 години се прави установяване на лекомислен антиген на хепатит В (НВs Аg) с бърз тест и установяване на антитела против хепатит C (anti-HCV) с бърз тест.

За всички дами над 30 години годишно е планувано мануално проучване на млечни жлези, а за дамите от 30 до 50 години -  ехографско проучване на млечни жлези един път на 2 години. За дамите от 30 до 40 години годишно е очакван обзор от акушер-гинеколог с гинекологичен статус с взимане и изпращане на материал за цитонамазка. След две отрицателни цитонамазки проучването ще се прави един път на 3 години.

На всеки пет години на мъжете на и над 40 години и дамите на и над 50 години ще бъдат давани посоки за проучване на триглицериди, общ холестерол и HDL – холестерол и оценка на Секретен сътрудник риск по SCORE системата за лица без сърдечно-съдови болести, захарен диабет, ХБН, LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови болести, захарен диабет, ХБН, при които не се прави оценка на Секретен сътрудник риск по SCORE системата и не е проучен в границите на диспансерното наблюдение).

На мъжете над 45 години всяка година ще бъде правено проучване за простатно-специфичният антиген (PSA) – общ и свободен, а на дамите от 45 до 69 години в това число - мамография на млечни жлези един път на 2 години. За дамите на и над 70 години мамография ще се прави един път на 3 години.

За всички пациенти над 65 години профилактичният обзор годишно ще включва ПКК, а триглицериди, общ холестерол, HDL за лица без сърдечно-съдови болести, захарен диабет, ХБН, LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови болести, захарен диабет, ХБН) ще бъдат изследвани един път на 5 години.

По предложение на НЗОК в Наредба 8 е записано изменение в Приложение 1 към Наредба 9 за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Здравната каса, касаещо “Здравно-информационни действия “. С изменението пациентът получава правото да получи достъп до електронното си здравно досие в НЗИС и до своевременна информация за дейностите, които са им осъществени и заплатени с обществени средства. ОПЛ ще изясняват на пациентите си по какъв начин да виждат здравното си досие и ще ги осведомят за дейностите, които са им осъществени.

От Наредбата за изменение и допълнение е изнемощял текстът, с който се вкарваше паралелна опция за диспансеризация в ПИМП и СИМП, каквото бе и.

Наредбата влиза в действие от 1 януари 2024 година

Пълния текст на Наредбата може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР