Професорът от Юридическия факултет в Крагуевац Зоран Чворович заяви по

...
Професорът от Юридическия факултет в Крагуевац Зоран Чворович заяви по
Коментари Харесай

В Сърбия реагират остро на признаването на Охридска Македонска православна църква

Професорът от Юридическия факултет в Крагуевац Зоран Чворович съобщи във връзка решението на Вселенския патриарх Вартоломей за Македонската православна черква, че единствено Сръбската православна черква има право да даде автокефалност на своя организационна част, съобщи организация Бета.

Чворович разяснява, че Вартоломей е " нахлул като бандит на каноническата територия на СПЦ " и че е оповестил " разколниците в Македония ", които са се отделили от СПЦ, за каноническа поместна черква, базирайки се на " по този начин нареченото право да бъде последна жалбена инстанция в православието с право да преразглежда решенията на поместните Църкви ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Той добави, че Вартоломей желае за себе си позицията на " източен папа ", въпреки да е единствено първи измежду поместните православни църкви.

" Цариградската патриаршия няма никакви пълномощия във връзка с другите поместни автокефални църкви, тъй като всички автокефални църкви имат същия размер пълномощия и са равни между тях ", сподели Чворович.

" Вероятно Цариград се надява, че няма да има канонична и остра реакция от страна на СПЦ, по тази причина СПЦ би трябвало незабавно да реагира уверено с спиране на общението с Цариградската патриаршия, до момента в който тя не анулира неканоничния си акт ", счита Чворович.

СПЦ към този момент не е реагирала на известието, че Вселенската патриаршия призна нощес като канонична Македонската православна черква под името Охридска.

По-рано различен сръбски специалист по религиозните въпроси Йован Янич съобщи, че е показателно това, че в Цариград толкоз се акцентира, че става въпрос за Вселенска патриаршия, с което желае да се покаже, че тя е над всички останали поместни православни Църкви по света.

Янич съобщи за Танюг, че СПЦ е майка черква в Северна Македония, това е неин каноничен регион и никой няма право да се намесва в църковните въпроси в този каноничен регион на СПЦ без единодушието й.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР