Професор Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и

...
Професор Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и
Коментари Харесай

Кантарджиев за салмонелата: Варете и печете добре

Професор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания, предизвести пред НоваТВ, че пилешкото месо би трябвало да се вари и пече добре поради салмонела.

Ако е добре сготвено, няма заплаха за консумация. Опасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. Пушеното месо крие риск.

Тази година има 500 регистрирани случая с зараза от салмонела, само че няма внезапно завишаване. Причината за по-малкия брой болни термичната обработка на месото и консерванти в храните.

По думите му, " компаниите в случай че вършат термично обработен салам, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В чорба в никакъв случай не може да остане, в случай че е вряла ".

" Никой не може да изясни какъв брой пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не би трябвало да позволяваме до храната на българина такива неща ", изясни Кантарджиев.

Той разяснява, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на артикули като език, мозък, би трябвало доста добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни против болестта от " луда крава ", като рисково е и месото от коза, изключително мозъкът.

Д-р Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " разяснява пред Българска национална телевизия, че съгласно него по-голямата част от импортираното инфектирано месо към този момент е изконсумирано.

" Малко предистория, става въпрос за известието от 2 декември, за последния месец има 7 известия, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида какъв брой е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня фрапантно с предизвестията ", изяснява той.

То добавя, че предходната седмица единствено в София има 8 потвърдени случая на заболели от салмонелоза, много над нормалния брой, изключително за този сезон. " Това е 19-ият случай на предизвестие за салмонела, пристигнала с храни от Европейски Съюз единствено за тази година. "

По думите му, главният проблем е, че системата за предизвестие не работи, БАБХ би трябвало да извършва мониторинг с лабораторни проби.

Салмонелата е типичен микробиологичен замърсител по храните, като в тази ситуация става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и провокира хранителни разстройства, разяснява доктор Сергей Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР