Професор Николай Радулов е специалист по национална сигурност и отбрана

...
Професор Николай Радулов е специалист по национална сигурност и отбрана
Коментари Харесай

Спец по сигурността с шокиращо заключение: Наглите не са се върнали, те никога не са спирали…

Професор Николай Радулов е експерт по национална сигурност и защита и води лекции в Нов български университет. Ето какво показа той пред ПИК, откакто похищението на Адриан завърши и той е освободен. За него е заплатен откуп от татко му – предприемачът Тони Златков.

– Г-н Радулов, можем ли да приказваме за връщането на „ Наглите “? Това ли е техният почерк? Адриан бе освободен, а татко му разгласи, че е платил откуп…

– Не съм сигурен, че това е почеркът на „ Наглите “. Това е един общоприет метод при всички отвличания на всички места по света. Виждате, че формалната версия бе, че не е похищение, че няма искане за откуп. И до през вчерашния ден полицията твърдеше, че откуп не е заплатен. Днес към този момент бащата на момчето ясно описа какво е станало и че е платил. Той е водил договарянията, той е платил откупа. Хубавото в цялата работа е това, че момчето е добре и е у дома.

– Комуникацията с похитителите е тръгнала на третия ден. Това разгласи бащата…

– Съвсем обикновено. Похитителите оставят няколко дни пауза, от време на време и седмица, тъй като по този начин подвигат напрежението при околните. И тогава слагат настояванията си, с цел да са по-сигурни, че ще бъдат изпълнени.

– Бащата разгласи, че той е комуникирал с похитителите. Дали е било по този начин? Все отново до фамилията непрекъснато е имало хора от службите?

– Може да имало хора от службите, в случай че е приел. Никой не може да го накара на мощ да работи с полицията.

– Значи имаме тук субективния фактор на пострадалия, който взема решение какво да прави…

– Точно по този начин. Роднините на отвлечените имат право да си взимат сами решения. Обикновено те са инструктирани какво и по какъв начин да вършат, само че действително те са сами, в случай че решат да дистанцират службите. Това е и проблем за службите, в случай че не са до лицето, обект на изнудване, когато комуникира. Но очевидно в тази ситуация бащата е решил по този начин.

– Към момента той не разкрива тъкмо какво и по какъв начин се е случило, а просо споделя частично елементи?

– Но нали виждате, че и той споделяше, че не става въпрос за откуп. Просто по този начин са му споделили да прави. Също по този начин е приел да следва инструкциите на похитителите, тъй като по този начин получава въпреки всичко някаква сигурност, че детето му ще бъде освободено. От друга страна той е бил наясно, че в случай че полицията се намеси, може да ес случи нещо неприятно със сина му.

– Похитителите са оставили Адриан на 20 километра от София да се прибира пеша…

– Похитителите са наясно, че казусът е толкоз прочут, че към който и да се обърне Адриан, ще му помогне. Нарочно са го оставили по-далеч, с цел да не може да реагира незабавно, а те да имат време да се отдръпват в посоката, в която са решили. Напълно професионално работят.

– И отново се връщаме на „ Наглите “. Те ли са…

– Знаете, че не цялата група бе открита. Сред тях има експерти. Има аргумент да се мисли в този проект, само че не и пъкъл твърдим сигурно.

– В случая с Адриан имаме осъществено отвличане с реализирана последна цел?

– Въпросът дали са се върнали би бил настоящ, съгласно мен, в случай че всички бяха хванати и пъхнати в пандиза. И през това време не са изчезвали хора. А обстановката не е такава. Тази част от „ Наглите “, които са вкарани в пандиза, са едно. Но и след тяхното „ разтрошаване “ са изчезвали хора. Просто не знаем дали са избягали, дали са се укрили, дали са били похитени и за тях е платено. Много такива случаи има. Почти всеки ден се приказва за изчезнали хора. Това, че след известно време даден човек се появява, не значи нищо. И през вчерашния ден имаше информация за изчезнало младо момиче, което е било вкарано принудително в кола, която е спряла пред него. Имало е и очевидци. Станало е в София. Има и подаден сигнал от очевидци. И на въпроса дали са се върнали… Според мен в никакъв случай не са приключвали „ Наглите “. Това е като при кражбата на кола. Когато автомобилът е безценен и застрахован, човек си чака парите и звъни в полицията. Когато колата му коства 20 000 лв., избира да заплати 3-4000, с цел да му я върнат. Така е и с отвличанията. Когато не става дума за 1 млн. лв., а за 20 000 евро, всички си мълчат. Полицията е удовлетворена, че не й се развяла статистиката, а хората са удовлетворени, че всичко е завършило за тях добре. Ние действително нямаме статистика за отвличанията, а просто знаем и виждаме, че изчезват хора.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР