Професор Брайън Кенеди е световноизвестен изследовател в областта на дълголетиетоТой

...
Професор Брайън Кенеди е световноизвестен изследовател в областта на дълголетиетоТой
Коментари Харесай

Брайън Кенеди: Ако ограничите храненето до 8 часа на денонощие, е здравословно

Професор Брайън Кенеди е знаменит откривател в региона на дълголетието

Той е създател на над 170 публикации по тематиката за човешкото стареене, написа Към момента е почетен професор по биохимия и физиология в най-реномирания институт в цяла Азия - Yong Loo Lin School of Medicine, към Националния университет в Сингапур. Директор е на Центъра за здравословно дългоденствие към националната университетска здравна система, оглавява програмата за транслационни проучвания за здравословно дългоденствие и Азиатския център за репродуктивно дългоденствие и тъждество. Изследванията, отдадени на попречване на процесите на стареене, които се организират в университета в Сингапур, се стремят да потвърдят, че интервенциите за дългоденствие могат да бъдат сполучливо употребявани за удължение на продължителността на живота и здравето без тежки болести и с висока степен на функционалност.

От 2010 година до 2016 година проф. Кенеди е президент и основен изпълнителен шеф на института BUCK в Съединените щати - самостоятелен биомедицински проучвателен институт, който изследва стареенето и обвързваните с възрастта болести. Той е хоноруван учител в Катедрата по биохимия във Вашингтонския университет и спомага интензивно в редица биотехнологични компании. Д-р Кенеди е бил гост-професор в Института за проучване на стареенето към Медицинския лицей в Гуангдонг от 2009 до 2014 г. Докторската си степен пази в лабораторията на Леонард Гуаренте в Масачузетския софтуерен институт, където разгласява първата си публикация, свързваща сиртуините със стареенето.

Тази седмица той бе почетен със “доктор хонорис идея ” на Медицинския университет в София. В деня на церемонията бе подписан и меморандум сред МУ – София, и Националния университет на Сингапур за взаимна научноизследователска активност и продан на опит в региона на геронтологията и продължителността на живота.

- Професор Кенеди, в последно време постоянно се появяват известия, че науката е разкрила способи за удължение на човешкия живот до 500 и даже до 800 години. Има и книги на тематиката. Това действително ли е?

- Не мисля, че сме на 500 години към момента. Но има доста евентуални хрумвания, които в по-далечно бъдеще могат да удължат доста човешкия живот. Те обаче са в стадия на ранните проучвания. Интервенциите, с които опитвам в този момент, могат да продължат живота и здравето с 5 или 10 години. Но даже и това ще е огромна победа.

Едно съпоставяне - в случай че напълно излекуваме рака, тогава животът на хората над 50 ще се удължи с 3 години. Аз считам, че това, което вършим за дълголетието, ще има по-голям резултат, даже с днешните интервенции. И най-важното е, че те ще поддържат хората здрави.

Сега медицината се занимава единствено с лечение на заболяванията. Чакаме човек да се разболее, а след това харчим доста пари за лекуването. И нормално не съумяваме да излекуваме заболяването, а го поддържаме по-дълго болен. И противоположното – проучванията на дълголетието имат за цел по-скоро да предотвратяват заболяванията. Тяхната задача е да поддържат хората здрави до преклонна възраст. Въздействието върху качеството на живота и стопанската система може да бъде голямо.

 “Държавите остаряват бързо ”. Графиката демонстрира нарастването на хората над 65 година по страни като дял от популацията в диапазона от 7 % до 14 %.

“Държавите остаряват бързо ”. Графиката демонстрира нарастването на хората над 65 година по страни като дял от популацията в диапазона от 7 % до 14 %.

В по-далечен проект считам, че всичко е допустимо. Но още нямаме нищо, което да е потвърдено, че усилва оптималната дълготрайност на човешкия живот. Сега границата е 120 години и още не сме оттатък нея.

- А дали дълголетието не е обвързвано със обществената стратификация? В предишното столетниците бяха козарите в планините, в този момент са милионерите и професорите, най-много професорите милионери. Кисинджър е към този момент на 99 година и още дава препоръки на президенти, разгласява книги. Дейвид Рокфелер умря на 101 години, а той е имал няколко сърдечни трансплантации, което не може да не отнеме от продължителността на живота. Мога да дам още доста сходни образци. Какво пият тези хора?

- Те вършат няколко неща. Първото е, че получават висококачествено опазване на здравето. В Съединени американски щати, в случай че сравниш дълголетието на хората с високи приходи и тези с ниски приходи, разликата е към 15 години. Но огромно значение има качеството на храната. Навремето висококалоричната храна беше налична за богатите, а в този момент е и за бедните. Затова богатите страдаха от заболявания като подагра и диабет, само че не и бедните. Но нещата се обърнаха наобратно с навлизането на високофруктозния царевичен сироп и всеобщите висококалорични храни. Те са бързи и евтини, тъй че в този момент хората с по-нисък стопански статут ядат висококалорична, само че нездравословна храна. Качествената храна коства доста повече, тъй че хората с повече пари имат достъп до по-добра диета. Така че тези неща също имат голямо влияние. Важен е също стилът на живота – спортът, умственият труд и по този начин нататък.

- Като говорите за положителните диети, в последно време теориите се обърнаха на 180 градуса. Най-новите здравословни диети са диаметрално противоположни на старите.

- Изчакайте още 2 години.

- Онзи ден по малкия екран гледах двама специалисти. Единият предлага междинното недояждане, при което човек не яде нищо 16 часа от денонощието. А другият споделя, че по този начин човек може да стигне до кетоза, което е доста рисково. Кой е прав?

- Според мен междинното недояждане е здравословно. Това идва от добре известните проучвания за ограничение на калориите. Но за хората е мъчно да ядат единствено по 1500 калории дневно, а има и някои странични резултати. Изследванията демонстрират, че в случай че намалите интервала на храненето до 8 часа в денонощието или най-малко до 12 -часов прозорец, това е елементарно за понасяне и е потребно. Изпадането в положение на кетоза*, при което тялото създава кетонови аминокиселини, е положително за организма, стига да го правиш по верния метод. Другият метод да изпаднеш в кетоза е да ядеш единствено протеини и мазнини и никакви въглехидрати. Това съгласно мен е нездравословно. Аз считам, че хората би трябвало да имат уравновесена диета.

 Гобални демографски промени. Графиката демонстрира, че до момента в който през 60-те години на предишния век хората под 5-годишна възраст са били 15 на 100 от популацията, а над 65 – едвам 5 на 100, през днешния ден местата са разменени. Синята крива демонстрира по какъв начин се развива делът на хората над 65, алената – под 5 години.

Гобални демографски промени. Графиката демонстрира, че до момента в който през 60-те години на предишния век хората под 5-годишна възраст са били 15 на 100 от популацията, а над 65 – едвам 5 на 100, през днешния ден местата са разменени. Синята крива демонстрира по какъв начин се развива делът на хората над 65, алената – под 5 години.

- Четох за ваши опити с алфа-кетоглутерат (АКГ). Това има ли нещо общо с естествените човешки кетони?

- Дали АКГ усилва човешките кетони, е забавен въпрос. Но това е молекула, която човешкото тяло създава в огромни количества и тя може да бъде превърната в кетони. На тази база сме основали лечебната добавка. В основата си съдържа АКГ, като за мъжете е прибавен витамин А, а за дамите - витамин В. Това еЫ тъй като при опитите с мишки се видя, че тези витамини понижават слабостта. Но значимият съставен елемент е АКГ. Тази молекула се създава от вашето тяло и взе участие в към 700 разнообразни реакции в клетките. Но тя понижава с възрастта. Оказва се, че в случай че се дава като външна добавка, това усъвършенства здравето.

Засега е мъчно да определим коя от тези 700 разнообразни реакции е значима за дълголетието. Но в последно време вършим и човешки проучвания. Група хора, които вземаха добавката в продължение на 7 месеца, върнаха обратно биологичната си възраст със 7 години. Този опит обаче беше без така наречен плацебо група. Сега вършим по-пълноценни опити с плацебо група.

- И какво се оказва?

- Оказва се, че хората, чиято биологична възраст съответствува с хронологичната или е по-напреднала, се подмладяват повече. Но при тези, чиято биологична възраст е с 8 години по-малка от хронологичната възраст, въздействието е доста по-малко. Но ние се опитваме да помогнем на всички хора.

- А дали външната добавка не пречи на естественото произвеждане на същата молекула?

- Не пречи, защото с възрастта тялото не получава задоволително от нея, тъй че вие просто я допълвате, не я блокирате. Тя се оказва безвредна при доста високи равнища. Нашата целесъобразна доза е 1 грам дневно, само че има клинични проучвания при други групи, които употребяват по 20 грама дневно без никаква токсичност. Това е натурален артикул, който се усвоява доста бързо в тялото.

- Какво мислите за дълготрайното недояждане?

- Според мен дълготрайното недояждане е здравословно, само че не е практично, защото малко хора го могат. Затова предлагам междинното недояждане.

- Но при него не се стига до кетоза.

- Това е противоречиво. Ако вършиме по 8 часа хранене и 16 часа недояждане, тогава сте на границата на кетогенните резултати изключително в случай че го вършиме всеки ден. Разбира се, с дълготрайното недояждане се реализират доста по-високи равнища, само че ние би трябвало да имаме устойчиви решения за популацията. Да кажем на хората, че би трябвало да гладуват по 3-4 дни едновременно, не е стабилно решение.

 Тук проличава по какъв начин се усилва продължителността на живота в другите страни от 1960 до 2020 година.

Тук проличава по какъв начин се усилва продължителността на живота в другите страни от 1960 до 2020 година.

Освен това има и диети, които имитират гладуването. Един подобен артикул се предлага от компанията, основана от учения Валтер Лонго, аз също участвах в него. Основният артикул е за 5-дневна диета. Получаваш кутия със особено дозирана храна, която смъква калориите до 600 на третия и четвъртия ден. Препоръчва се да се прави на всеки месец – два. Ако съчетаете тези интервали със здравословна диета, резултатите са чудесни.

- Напоследък доста лаборатории по света работят в региона на дълголетието. Но и доста компании влагат в такива артикули. Дали няма някакъв спор на ползи? Дали бизнесът не изпреварва науката?

- Бизнесът с добавките се движи пред науката от доста години. Можеш да влезеш в магазин и да купиш 100 неща, на които написа, че са срещу остаряването. Проблемът е, че учените не са ги валидирали, т.е. не са ревизирали и потвърдили тези добавки.

В моята лаборатория се опитваме да ревизираме тези артикули, с цел да забележим дали работят, или не. Ако вие сте елементарен човек и се колебаете какво да употребявате, може би би трябвало да изчакате още 5-10 години, до момента в който мине инспекцията.

Според мен това е въпрос на персонален избор. Най-важното, което споделям на фирмите, е, че би трябвало да са виновни. Не можем да предлагаме на хората нещо, което не е потвърдено безвредно за тях.

- И най-после нещо, което не е обвързвано с вашата работа, само че несъмнено знаете повече. С какъв брой години пушенето съкратява живота? Някои споделят, че то било потребно, защото предотвратявало алцхаймера.

- Има в действителност данни, че никотинът може да защищава от паркинсон и алцхаймер. Но това не отстранява обстоятелството, че пушенето е нездравословно и съкратява живота.

- Тоест човек не доживява до развиването на алцхаймера?

- Въпрос на сравнение на данните. Пушенето съкратява живота с 8 години. Но в случай че откажете цигарите, рискът понижава. След 10 годни без пушене рискът е напълно малко по-висок, в сравнение с при хората, които в никакъв случай не са пушили.

- Месоядство или вегетарианство?

- За предпочитане е диета, която е по-близо до вегетарианството. Има експерти, които не са съгласни с това, само че аз съм уверен. Тук би трябвало да се регистрират и физическите извършения. Ако имате съществени натоварвания и изключително силови тренировки, за вас е подобаваща диета с повече скотски протеин. Нещата не съществуват във вакуум. Диетата и упражненията вървят дружно, тъй че оптималната диета зависи от упражненията.

 От графиката проличава, че сред 1990 година и 2010 година продължителността на живота се е нараснала с 6.6 години при мъжете и с 6.9 на 100 при дамите. По-долу е показано с какъв брой се е нараснала очакваемата дълготрайност в здравословно положение – надлежно 4.5 и 4.8. Изводът е, че последното изостава от продължителността на живота. Болестното положение се е нараснало с към 2 години. Целта на разработките в региона на дълголетието е тази разлика да се стопи и двете положения да се изравнят оптимално.

От графиката проличава, че сред 1990 година и 2010 година продължителността на живота се е нараснала с 6.6 години при мъжете и с 6.9 на 100 при дамите. По-долу е показано с какъв брой се е нараснала очакваемата дълготрайност в здравословно положение – надлежно 4.5 и 4.8. Изводът е, че последното изостава от продължителността на живота. Болестното положение се е нараснало с към 2 години. Целта на разработките в региона на дълголетието е тази разлика да се стопи и двете положения да се изравнят оптимално.

* Кетоните са ензими, които организмът създава при изчерпването на запасите от гликоген. Състоянието на кетоза се реализира при недояждане в продължение на 72 часа или при диета с доста ниско равнище на въглехидратите - по този начин наречената “кетодиета ”. В това положение организмът се храни най-вече от разграждането на телесните мазнини.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР