Професионалните гимназии се адаптират към нуждите на пазара на трудаВ

...
Професионалните гимназии се адаптират към нуждите на пазара на трудаВ
Коментари Харесай

Пускат нова паралелка по Художествена керамика в Русе

Професионалните гимназии се приспособяват към потребностите на пазара на труда

В Русе от тази образователна година е образувана паралелка по " Художествена керамика " в локалната Професионална гимназия по строителство и геодезия. В града има един-единствен занаятчия по керамика, който се е посветил на учителската специалност и към този момент образова 13-те възпитаници от новата паралелка.

Десет нови специалности, които се учат в междинното обучение, влизат в листата на предпазените. Сред най-дефицитните са тези от направление " Строителство " и от идната година страната ще дофинансира съществуването на 7 специалности от тази сфера, написа.

" Тези предпазени специалности и специалности са предпазени, тъй като в действителност има дефицит на експерти и страната, дружно с работодателите, са показали къде има максимален дефицит. Минималният брой възпитаници, които могат да образуват паралелка в предпазената компетентност, е 9. За останталите паралелки минималният брой е 18. Държавата дофинансира всички тези места, които не са допълнени до 18 в предпазената паралелка ", изясни Розалия Личева, шеф на РУО - Велико Търново.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново е измежду образователните заведения, които образоват възпитаници в някои от новите предпазени специалности - " Транспортно строителство " и " Водно строителство ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР