Проф. Валери Димитров, дългогодишен бивш председател на Сметна палата и

...
Проф. Валери Димитров, дългогодишен бивш председател на Сметна палата и
Коментари Харесай

Експерт предлага публичен регистър на партийните дарители

Проф. Валери Димитров, дълготраен някогашен ръководител на Сметна палата и член на Съвета по законодателство съобщи, че донорите на политическите партии би трябвало да бъдат обществено известни.

Той означи, че се променя сегашната философия на Закона за политическите партии. До този миг в основата на режима стоеше финансирането на политически партии с обществени средства, за обезпечаване на самостоятелност от корпоративни ползи. Преминава се към нещо сходно на американския модел, което съгласно Димитров значи, че би трябвало да се мисли за спомагателни механизми за отбягване на тези опасности партиите да се трансфорат в марионетки на бизнес ползи.

"Трябва да се добави съществено Законът за политическите партии “, съобщи Димитров пред БНР, обявявайки се за необятен публичен спор. Донорите на партиите би трябвало да бъдат обществено известни, би трябвало да се знае обаче и какво получават донорите против парите си, безапелационен бе специалистът. Димитров даде предложение да се сформира обществен указател на партийните донори, където да има информация за публичните поръчки, концесиите, публично-частни партньорства, държавни помощи и други възможни форми на фаворизиране на донори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР