Проф. Стефан Лазаров беше един от видните български изкуствоведи, дългогодишен

...
Проф. Стефан Лазаров беше един от видните български изкуствоведи, дългогодишен
Коментари Харесай

В почит към проф. Стефан Лазаров

Проф. Стефан Лазаров беше един от видните български изкуствоведи, дълготраен откривател с извънреден принос към нашата музикална просвета. 
Роден в София през 1935 година, той приключва Музикалната академия в първия випуск на специалността " История и доктрина на музиката ". Възпитаник е на проф. доктор Стоян Джуджев. Основоположник е в България на музикалната палеография – просвета за музикалната книжовност. Преподава в Консерваторията (сега Национална музикална академия), Нов български университет и повече от четири десетилетия във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ). 

Бил е музиколог на Софийската, Пловдивската и Русенската филхармония, както и член на Международните сдружения " Антонин Дворжак " в Прага, " Рихард Щраус " в Берлин и " Густав Малер " във Виена.

Автор е на повече от 600 радиопредавания и лектории по разнообразни тематики в ефира на БНР; на телевизионни филми; на научни писания, публикации и есета, в които разказва познанствата си с огромни персони като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Добрин Петков, Алексис Вайсенберг и мн. други

Проф. Стефан Лазаров умря на 17 септември - Деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На Димитровден се навършиха 40 дни от кончината му. В негова памет разговаряхме с Надя Сотирова - шеф на Къщата музей " Панчо Владигеров ", която е работила в непосредствен контакт с проф. Лазаров.

Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР