Проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки,

...
Проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки,
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Баналната констатация в България е неспособността да формират правителство

Проф. Румяна Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел.ред. изявлението е извършено на 04.04.2023 г.)

Проф. Румяна Коларова – ръководител на Българската асоциация за политически науки е мой посетител. Здравейте, професоре.  

Здравейте.  

Според вас какво беше реализирано с петите подред избори в границите на две години? Според президента през днешния ден най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Това съобщи той през днешния ден. А съгласно вас?  

Е, ние пет следващи пъти имахме парламент. И пет следващи пъти Народното събрание по този начин да кажем беше неефикасен при лъчение на ръководещо, на кабинет, на изпълнителна власт. Като несъмнено единият път въпреки всичко изпълнителна власт беше лъчение, само че тя самата се оказа незадоволително ефикасна. Но бих споделила че това ще бъде петият опит, който българските политици ще създадат в границите на две години. Това е ясно, че ще създадат опит за сполучливо образуване на парламентарно болшинство, на ръководство. Надявам се всички да сме уверени. 

Президентът през днешния ден също даде знак, че няма да бави процедурите за привикване на Народно заседание и прикани партиите да не чакат, да стартират разговор между тях още от в този момент. Смятате ли, че любимците ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ ще стартират този разговор?  

Това е освен процедура, това е даже в някой страни традиция. Ето да вземем за пример в Холандия на идващия ден след изборите в Народното събрание се събират, още Народното събрание не е конституиран, още не работи, само че в постройката на Народното събрание се събират водачите на партиите, които са съумели да влязат в Народното събрание. И надлежно се разисква, първата стъпка, която се прави, е разисква се кой с кого може вероятно да води диалози, кой с кого може да мисли за ръководство. А нормално там, в Холандия, има една, тя не е една партия, само че една група празненство или един жанр партии, които още на този първи ден излиза наяве, че никой не желае с тях да ръководи, и по някакъв метод те биват остракирани – това са радикалните националисти, с различен дум вида " Възраждане “. А в българския парламент, в този момент без това да е обред, без да се е провела подобен тип среща, ние знаем още от в този момент, че има една партията, която няма да взе участие в ръководството, и това е " Възраждане “.  

Днес стана ясно, че политическите партии се събраха на съвещания и ГЕРБ са разискали към този момент ходовете за сформиране на държавно управление, и обединението ПП-ДБ показаха, че ще стигнат до общо решение за последващи дейности след разисквания на управителните им органи през днешния ден. Но спечелилите се въздържат от изказвания до този миг, знаете. Българска социалистическа партия доскоро разяснява изборите. Как вие коментирате дейностите на партиите след изборите, мълчанието на едните и мненията на другите?  

Със сигурност те са доста, тези огромните, от които в действителност нещо зависи, тъй като реакцията на " Възраждане “ още от първата минута, мисля че такава реакция имаше и след предходни избори. Просто по този начин да кажа: сдържаността на партиите да не се появат в медиите незабавно, преди да ясно, незабавно след привършване на изборния ден, преди да са ясни действително резултатите, Костадин Костадинов употребява като идеална опция той да се появи освен в цялостното си наличие, само че тези от нашите слушатели, които са гледали неговите изяви, виждат, че той в действителност гледа на това като един тип безвъзмездна реклама. А що се отнася до нежеланието на останалите партии, бих споделила, че има два разнообразни вида реакции. Единият вид реакции като на ГЕРБ, които се държат доста внимателно пред медиите, до момента в който мисля, че " Продължаваме промяната “ бяха подготвени да имат медийна изява, спомняте си в изборната нощ, и в някаква степен резултатът беше доста непредвиден за тях. Не мога да разясня в елементи за какво, очевадно дали подведени от някакви прогнози, непубликувани в медиите, или подведени от нещо. Това е да действаш по прилика – нещо, което аз, това е първото нещо, което аз предизвестявам моите студенти, и по принцип с сътрудниците знаем, че е извънредно значимо да го имаме в поради – деяние по прилика е в случай че два пъти нещо се е случило, да си мислиш, че ще  случи трети път.  

А в действителност бих споделила, че в политиката обратите са вероятни, и несъмнено, по какъв начин да кажа, упованието че ще получиш 5% повече от това, което социолозите плануват, е много огромна доверчивост или деяние по прилика.  

Проф. Коларова, очаквате ли политиците нагледно казано да върнат своя подтик и да образуват работещо държавно управление?  

Аз несъмнено постоянно съм го очаквала, тъй като е естествената реакция на политиците. Тук желая нещо друго да подчертая, че желанието да формираш ръководство не е толкоз значимо за политиците, то е доста по-важно за самите гласоподаватели, за жителите, тъй като това е смисълът да гласуваш. И значително точно показвайки неспособността да образуват държавно управление, това към този момент е банална констатация в България, по този метод политиците отхвърлят гласоподавателите да гласоподават. Значи това е нещо, което най-силно обезкуражава, тъй като в случай че имаше група гласоподаватели, изключително си спомняте след митингите през 2020 години, които бяха подготвени да отидат повторно на избори, нали, по принцип това е ясно, че имаше такива огромни групи гласоподаватели, въпреки всичко също по този начин би трябвало да кажем, че най-големият отлив на гласоподаватели от април за 2021 година е точно след първите избори. Ние тогава имаме близо мисля, че са даже са към 8% отлив на гласоподаватели. Така че първият несполучлив опит, който политиците не възприемат толкоз трагично, бих споделила, че се отразил доста по-драматично на гласоподавателите. Е, тука в някакво отношение може да спорим дали това е поради нежеланието на болшинството да образува държавно управление или поради въвеждането на машинния избор, вие знаете, че той също имаше този резултат. Но желая да кажа, че това обезсмисля напъните на гласоподавателите, неспособността на политиците да предложат едно стабилно ръководство. В края на краищата по тази причина се върви на избори. И от тази позиция си мисля, че в този случай към този момент, когато приказваме за пет следващ опит, глобите или отрицателната реакция на гласоподавателите ще бъде доста по-силна. Също по този начин желая да напомня метода, по който гласоподавателите наказаха " ИТН “, с нежеланието им през юли а 2021 година да образуват държавно управление.  

Но пък в този момент се върнаха на политическата сцена чисто сами. 

Гласуването за " ИТН “ е углавен избор по отношение на " Продължаваме промяната “. И желая да подчертая, че това са, както и самите социолози означиха, тези гласове, 1/3  от гласовете, които ги върнаха назад, са гласовете, които са били дадени преди този момент за " Продължаваме промяната “ на предходните избори. С други думи там има един контейнер от гласове, който се прелива взаимно сред тези партии, изключително сред " Продължаваме промяната “ и " ИТН “. Всички знаем, ноември 2021 година, че беше интервал, когато голяма част от гласоподавателите на " ИТН “ минаха към " Продължаваме промяната “. Така че там този продан на гласоподаватели е изцяло обоснован, той е натурален.   

Проф. Коларова, и един финален въпрос, с цел да кажем нещо и за останалите партии. За Българска социалистическа партия, те доскоро дадоха конференция с коментар за изборите. Същото нещо може би се наблюдаваше и там: Българска социалистическа партия, " Левицата “ с гласовете, приказвам за отлива на гласове. Но Корнелия Нинова съобщи изрично, че проектът за убийството на Българска социалистическа партия се е провалил, и че Радев е играл с " Левицата “също по този начин против тях, само че се е провалил.  

Аз не знам кой е по-виновен за настоящето положение на Българска социалистическа партия: тези, които напусната Българска социалистическа партия, или тези, които останаха в Българска социалистическа партия. Истината е, че положението на Българска социалистическа партия никога не е по-добро през днешния ден в сравнение с е било преди една година. А пък преди една година, несъмнено триумфално Българска социалистическа партия влизаше във властта и така нататък, чакаха се някакви, да го кажем по този начин, огромни позитиви не толкоз за гласоподавателите, колкото и за самата партия. А виждате, че положението й е същото. От тази позиция несъмнено, че е безпределно мъчно да унищожиш до нула, значи да извадиш от Народното събрание партия, която е била структуроопределяща 30 години в България. Защото всички знаем, че ролята на Българска социалистическа партия беше да дефинира модела на междупартийна конкуренция. Тя освен беше една от двете огромни партии, само че тя задаваше модела на партийната система. И от тази позиция мисля, че положението, в което сега е Българска социалистическа партия, освен че не е за завиждане, то не е нещо, което би трябвало да бъде маркирано като преимущество. Аз мисля, че това е един сериозен, сериозен проблем, и никой не може да се хвали с него. Никой не може да отбелязва това като някакъв тип достижение, като някакъв тип триумф.  

Другото нещо, което желая да кажа, в случай че Корнелия Нинова гледа на Румен Радев като на човек, който е непознат на Българска социалистическа партия, а то никога не може да гледа на хората, които образуват " Левицата “ като на хора, които са непознати не Българска социалистическа партия. Те имат претенциите, те могат да кажат че са Българска социалистическа партия тъкмо толкоз, колкото тя. Дори някои от тях са, да го кажем по този начин, по-силно свързани с партията, генетично ли да го кажем, автобиографично ли да го кажем, идеологически ли, по хрумвания. Така че там да се биеш в гърдите и да кажеш: " Ето, аз съм Българска социалистическа партия и аз съм оживяла, а те видите ли ги навън, са моите врагове и моите убийци “,  просто не е редно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР