Проф. Надежда Драгова получи годишната държавна награда Св. Паисий Хилендарски“

...
Проф. Надежда Драгова получи годишната държавна награда Св. Паисий Хилендарски“
Коментари Харесай

Проф. Надежда Драгова получи годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“

Проф. Надежда Драгова получи годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ за 2021 година за приноса й за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

Проф. Драгова е един същински български будител. Днес показваме нашата голяма признателност и реверанс пред делото и творчеството й, съобщи министър-председателят Стефан Янев в границите на церемонията в Министерския съвет по връчване на годишната държавна премия.
 Надежда Драгова Стефан Янев Министерски съвет
От името на служебния кабинет министър председателят Стефан Янев връчи премията, която по традиция се присъжда към този момент повече от 20 години. Министър-председателят посочи, че с оценката се отдава дължимото на наши съвременници, хора на духа, които работят за одобряването на българската еднаквост и самоуважение. „ Наше обвързване е освен да подкрепяме тези хора, да оказваме нужната изцяло заслужена част и признателност за тяхното дело, само че и посредством популяризирането му да утвърждаваме точно българското начало и българската еднаквост, която по този метод ще пребъде и във времето напред “, добави министър-председателят Стефан Янев.

Биляна Първанова, щерка на проф. Надежда Драгова, която одобри от нейно име премията, благодари за високата оценка за активността на проф. Драгова и съобщи, че тя ще продължи да работи и твори.

Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 28 юли 2000 година Тазгодишният й притежател бе избран от комисия с ръководител акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките. Проф. Маргарита Ваклинова, член на комисията, съобщи по време на днешната гала, че проф. Драгова е определена единомислещо за притежател на оценката поради достойното й дело на откривател и публицист през последните десетилетия.

Проф. Надежда Драгова е един от най-големите български учени хуманитаристи, оставили сериозна диря в историята на актуалната просвета и просвета на България. Името й от дълго време се е утвърдило като знак на действения човек на словото. Професор Драгова продължава най-хубавите обичаи на българската класическа литература, обединявайки в органически синтез точния и изчерпателен взор на учения.

Сред класическите й творби са публикациите, студиите и монографиите за старобългарската и възрожденската литература и просвета, за историческия път на балканските литератури и култури, за цивилизационното значение на делото на Кирил и Методий, за основополагащата роля на Климент Охридски, за Мавро Орбини, за фундаменталното значение на Паисий Хилендарски и „ История Славянобългарска “ и за основното място на Софроний Врачански в еволюцията на националното художествено схващане. Емблематични за българската хуманитаристика са нейните книги: „ Балканският подтекст на старобългарската писмена просвета VІІІ-ХІІ в. “ (1992), “Отец Паисий - Патриарх на Българското възобновление ” (2000); „ Старобългарската просвета “ (2005, 2021).

Проф. Надежда Драгова основава голям брой пиеси, с над 40 постановки в България и чужбина. Част от пиесите й са преведени на немски, съветски, румънски и са играни в чужбина. Професор Драгова е и дейна социална фигура, която взе участие в построяването и развиването на редица културни и научно-образователни институции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР