- Проф. Матанов, защо само нашата църква от всички православни

...
- Проф. Матанов, защо само нашата църква от всички православни
Коментари Харесай

Излиза, че ние сме най-православният народ

- Проф. Матанов, за какво единствено нашата черква от всички православни църкви не затвори порти за Великденските празници в изискванията на невиждана международна рецесия поради ковид?

- И аз си задавам този въпрос. По принцип Българската православна черква в никакъв случай не е била чак толкоз авторитетна, нито пък българският народ е или е бил толкоз набожен, с цел да се стигне до такова решение. Аз също съм заинтригуван, да не кажа друго. Предстои да забележим какво ще стане на Великден, който е напълно скоро. Силно се надявам това отваряне на храмовете и провеждането на литургии да не докара до гърмеж на епидемията. Защото другояче би било тъпо – толкоз ограничения и най-сетне всичко да отиде по дяволите.

Да си призная, мъчно е да се изрази с думи всичко, което се случва сега. Като че ли е някаква компесаторна реакция на нашата черква и нейните представители. Всички я упрекват, че общо взето не прави кой знае какво по принцип и че е пасивна, в този момент демонстрира свръх интензивност.

Наблюдавах деликатно и случилото се след срещата на Светия синод с премиера Борисов предходната седмица, както и брифинга с присъединяване на Ловешкия митрополит Гавриил. Чух думите на владиката, че в Сърбия имало един починал епископ, само че не бил инфектиран по време на литургия. След това пък се появиха информации, че 8 свещенослужители в Русия са били инфектирани от ковид.  Затова със свито сърце чакам идните дни.

- Ами в този момент за Цветница се видяха фрагменти, че свещеници дават свето причестяване от една лъжица, от една чаша. Така не може ли да се придвижи болестта?

- Причастие се дава с лъжица или купа, които са посребрени или сребърни. В купата има алено вино, което символизира Христовата кръв и тялото му, свещениците дават от него, а това, което остане, се изпива от тях. Със сигурност среброто убива микроорганизми, само че не мога да кажа дали убива вируси. Не съм микробиолог, нито доктор. Затова, в случай че среброто не убива вируса, причастието от общ съд или лъжица би било причина за разпространяването на болестта.

Наистина ме учудва позицията и държанието на представителите на нашата черква. Показват свръх интензивност – повече от Гърция, повече от Русия, повече от Сърбия. Излиза, че ние сме най-православният народ на света.

- От всичко това, което казвате излиза, че Светият синод и владиците в него, сякаш не са останали в Средновековието? Целият свят е смълчан, преклонен и изплашен, а единствено ние сме толкоз демократични откъм богослужението?

- Ако всичко, което се пробва да покаже Синодът, се отнася до степента или силата на вярата, бих го приел. Има хора, които в действителност не могат без Великденската литургия, както и без да си вземат причестяване. Но в тази ситуация Българската православна черква работи по този начин все едно зад тила си има милиони почитатели. А тя няма такива. За страдание. Затова не може да сме единствената черква, която да не е затворила храмовете. Просто е изумително!

Относно сравнението със Средновековието – всички сходни съпоставения са рисковани. Защото главната разлика е, че тогавашните хора не са знаели, нито подозирали, за метода, по който се популяризира болестта. Впрочем тогава вирусни инфекции е нямало. Поне не знам за такива. Имало е бактериални инфекции – като Черната гибел или Юстинияновата чума.  Днес сходно заболяване не може да бъде толкоз рисково, тъй като антибиотикът незабавно ще го унищожи.

Но вирусната зараза е нещо друго и тя е в следствие от глобализацията. За да има сходен вид зараза, е нужно да се наруши изолацията на обособените общества, както става по времето на Първата международна война. Целият свят тогава е във война и може би тогава избухва първата в историята вирусна пандемия, която взема повече жертви, в сравнение с самите военни дейности. Сведенията са, че испанският грип взима два пъти повече жертви, в сравнение с сраженията.

Слава Богу, сегашната вирусна зараза не е чак толкоз смъртоносна, само че все пак човечеството се е втрещило от непознатостта и разновидността на този вирус.

- Според вас за какво нито министър председателят Борисов, нито владиците са безапелационни в думите си, а и в позициите си във връзка с службите и прочие? Чуваме единствено нелепи оправдания – надали не в храма нищо не може да те стигне, а в това време ръководещите вкарват все по-строги ограничения – в това число носене на маски и по улиците, в парковете и т. н.

- Наистина се надявам, че малко на брой ще пристъпят праговете на храмовете и ще вземат причестяване. Тоест малко на брой ще са тези, които ще бъдат евентуални носители на този вирус. Вероятно министър председателят Борисов има своите съображения, само че не мисля, че е чак толкоз надълбоко набожен, колкото се показва. Всъщност като цяло българите не са толкоз вярващи. Ако би трябвало да сме по-конкретни, малко над 70 000 българи, вземат причестяване. Което е нищожен брой спрямо тези, които при елементарни условия посещават храмовете по Великден. Единствената ми вяра, че това число сега ще спадне, няма да има такова стълпотворение, т.е. няма и да има разпространяване на вируса.

Сигурен съм, че проф. Венцислав Мутафчийски, който управлява щаба за битка с ковид, не е склонен с решението и държанието на БПЦ. Личи му, само че се подчинява на нареждането свише.  

- Казахте компесаторен механизъм на БПЦ. Ако излезем от подтекста на актуалната изключителна обстановка, за какво БПЦ липсва по този начин осезаемо от живота ни. Като че ли за нея се приказва единствено, когато има някакъв скандал, разправия…

- Обяснението за мен е, че множеството от представители на БПЦ са расли, когато е бил атеистичния режим, и не са привикнали да правят това, за което ме питате. Да не приказваме, че настоящите в този момент владици, са хора на някогашния комитет по проблемите на православната черква. Те са хора, които са вкарани в църквата. В началото на Библията има един доста прекрасен откъс, където евреите вървят през пустинята, Моисей напълно умишлено ги върти, с цел да минат 40 година и да умрат тези, които са родени в иго. Да мине второто, третото потомство и чак след него може да се чака нещо ново. Може би и в този момент е по този начин – би трябвало да си отидат тези, които са родени в иго, като не изключвам и себе си включително.

- Като ценител на историята, какви поучения можем да си извадим от актуалната обстановка и по какъв начин ги виждате събитията отсега нататък?

- Изводите от протичащото се сега са най-малко в три направления. Първият – тази относително продължителна обществена изолираност, ще докара до усилване на виртуалното другарство сред хората. И дълго предстоящото електронно държавно управление у нас ще пристигна от самосебе си. Вторият извод за мен е, че българите общо взето към този момент сме спокойни, че рецесията наподобява овладяна и че е гладко вървенето нагоре във връзка с заболеваемостта. Но не би трябвало да забравяме, че вицът за българина, който трябвало да пие вода, да яде сол и да яде пердах, а най-сетне и получил и трите дружно, е български. Свикнали сме да изживяваме нещата по сложния метод. Страхувам се, че и в този момент може да се случи по този начин. Дано съм неприятен оракул!

Третият извод е, че се случва тестване за публичната дисциплинираност на българина. Виждаме, че в обществата и в страните, където надалеч по-големи са бройките на заболелите и на умрелите, дисциплината е доста по-силна и ограниченията са доста по-строги. И все пак слушам хора, които слагат под подозрение взетите у нас ограничения. Поставят и под подозрение заплахата на ситуацията. Дори има хора, които считат, че рисковата обстановка е някаква мистификация. А то не е! Целият свят не може да бъде разболян от някаква мистификация.  

Вирусът постоянно е с една крачка пред науката. Засега не е ясно какви са аргументите едни да умират от него, а други да го карат с леки признаци.

Човешкият живот е най-висшата полезност. След него идва всичко друго, в това число и вярата. И тези приказки, които се чуваха доста мощно и в гръцката черква, че в храма по време на светото причестяване не можеш да се заразиш, а можеш единствено да се избавиш, в този момент се поеха от нашите духовници.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР