Проф. Илин Савов, експертът по кибер сигурностС интерес изгледах репортаж

...
Проф. Илин Савов, експертът по кибер сигурностС интерес изгледах репортаж
Коментари Харесай

Спешно се нуждаем от законодателство, което да защити националната и гражданската сигурност от шпионски софтуер

Проф. Илин Савов, специалистът по кибер сигурност

С интерес изгледах репортаж във връзка със злоупотреби посредством шпионски програмен продукт по една от националните малките екрани, очаквайки да се дадат оферти и превантивни ограничения от институциите в страната. Не видях такива…за страдание. Информираността на жителите и обществото в България за този сензитивен проблем е ниска, а точно:
-Приложенията за шпиониращ програмен продукт за смарт телефони и други устройства, които разрешават на хората да се шпионират един различен, освен са сложни за забелязване и разкриване, само че също по този начин посредством тях елементарно може да бъде събрана персонална информация посредством която да бъде осъществявано кибер обвързвано закононарушение на което е съвсем невероятно да се противодейства от правоохранителните органи заради редица аргументи.
-Шпионският програмен продукт става все по-сериозен проблем. Задавам няколко основни въпроса на които би трябвало в незабавен порядък да се откри решение. Има ли в България законодателство, което да възпира потреблението на подобен софтуеър?

Министерство на електронното ръководство, Министерство на вътрешните работи, службите за сигурност имат ли построени протоколи за противопоставяне на такива компрометиращи начинания?

Служителите на Министерство на вътрешните работи минали ли са профилирано образование в Академията на Министерство на вътрешните работи по линия на обезпечаването и събирането на доказателствен материал при нарушение на човешките права (извличане на персонална информация за изнудване и др.) посредством шпионски програмен продукт? Каква е ролята на Академията на Министерство на вътрешните работи в процеса на предварителна защита и подготовка на чиновниците?

Ръководството на Академията подбрало ли е способени преподаватели,

които посредством своя потвърден опит от практиката образоват по какъв начин да се противодейства на тези противозаконни прониквания и нарушение на човешките права и правото на преписка? Ако няма такива…какви ограничения са взети и в случай че не са взети…защо? Кой носи отговорност за това? Само с обещания и принудителен ПиАр не се реализират резултати…

Всички тези провокации акцентират нуждата от по-креативен, разнороден и повсеместен набор от качествени на практика интервенции от изследователската общественост, институциите и страната за обезпечаването на жителите и сигурността.

В своята научно-изследователска активност и на практика опит съм зает с оценка на опциите, рисковете и заплахите при потреблението на специфични разследващи средства и всички принадлежности за добиване на информация. Наблюдавайки и анализирайки трендовете в областта на противозаконното добиване на персонална информация, шпионската активност посредством потреблението на профилиран програмен продукт сигнализирам от една страна за основаване на качествено законодателство, с което да се обезпечат човешките права и ползите на частните компании. А от друга наложителната качествена подготовка (от потвърдени експерти от практиката) на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи, Министерство на електронното ръководство и службите за сигурност, с цел да се отбрани националната и гражданската сигурност. В противоположен случай ще ставаме очевидци единствено на репортажи и всеки български жител ще търси самичък решение на проблема…

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР