проф. Георги ФотевТермините коалиция, коалиционно правителство и т.н. са широко

...
проф. Георги ФотевТермините коалиция, коалиционно правителство и т.н. са широко
Коментари Харесай

Съществената разлика между коалиция и сглобка

проф. Георги Фотев

Термините коалиция, съдружно държавно управление и така нататък са необятно използвани в политическите практики. Това не значи всеобща изясненост на понятията.

Наименованието сглобка се появи ненадейно в обществения политически дискурс у нас и провокира подигравки, язвителна подигравка, насмешки и така нататък Несериозността продължава. А обстановката е изключително комплицирана и съдбоносно сериозна.

***

Увеличават се разликите сред поколенията. Възникват информационни разриви сред най-младите и по-възрастните. Говорят на разнообразни езици. Няма оправяне без нова социология и прозорлива аналитична политология.

Едно младо, образовано и интелигентно потомство няма проблем с понятието сглобка. Понеже публицистиката и коментаторите, с обособени ярки изключения, са по-скоро старомодни, обстановката остава объркана.

Нововъведението е общо взето неуместно. Тези, които схващат не съумяха да обяснят какво желаят да кажат. Или пренебрежителност?! В политиката е неприемлива.

***
Настоящото държавно управление НЕ Е и НЕ БИ МОГЛО да бъде политическа КОАЛИЦИЯ. Ключов въпрос. Въпрос над всички въпроси.

Коалицията допуска разнообразни политически ползи и разнообразни политически полезности, които се намират обаче в ПОЗИТИВНА ПОЛЯРИЗАЦИЯ (политически плурализъм – общо благо).

На позитивната поляризация се опълчва НЕГАТИВНАТА ПОЛЯРИЗАЦИЯ, противоположностите са несъвместими, т.е. крайностите се изключван взаимно (добро-зло, законност-беззаконие и т.н.).

Коалицията допуска взаимни отстъпки по другите и даже противоположни политически ползи. Разликите в йерархията и редовете на политическите полезности на членовете на обединението не са непреодолима спънка.

Коалиционните сътрудници схващат, че е допустимо да осъществят своите политически ползи в допустими за тях рационални ограничаване. Без да погазват полезностите, от които се управляват, могат да се договорят за йерархията на политическите полезности и така нататък

Коалициите са неизбежни и са рационално обосновани, когато по справедливи аргументи политическото общество не излъчва еднопартийно болшинство в Народното събрание, което да сформира свое държавно управление.

Фрагментацията в обществото проблематизира политическото единение. Политическата коалиция се реализира с договаряния, които от време на време са доста сложни и продължителни. Има случаи, когато съдружното съглашение е обаче изначално безнадеждно и то не заради липса на политическа воля от едната или и от двете страни.

***
България се озова в продължителна и задълбочаваща се политическа рецесия. Избори след избори. Невъзможният излаз от рецесия предвещава злополука. Съвременниците знаят защо става дума.

Не се получава образуване на съдружно ръководство. Коментарите на неуместната политическа обстановка и все по-опасното развиване на нещата са отблъскващо повърхностни и всъщност подриват фундаменталните демократични полезности.

***

Защо е невъзможна обединението сред политически партии, които наподобяват съвместими по стратегиите си?

Защото по една съществена ос ГЕРБ-СДС и ПП- Демократична България се намират в НЕГАТИВНА ПОЛЯРИЗАЦИЯ. Принципно неосъществим компромис.

ПП-ДБ считат ГЕРБ за въплъщение на циничен ( корупционен) модел на ръководство, което се отхвърля със същата решителност от ГЕРБ. Типична отрицателна политическа поляризация.

Да се направи коалиция в сходен случай би било брутална форма на ПОЛИТИЧЕСКИ ЦИНИЗЪМ и взривяване на фундаментални обществени и политически полезности.

Пред алтернативата избавително ръководство без да почива на смъртоносен цинизъм или злополука единственият излаз е формата на ръководство, която се отбелязва като сглобка. Екзотично! Когато мисленето е незадълбочено и мързеливо.

***
Сглобка основава усещането за механически термин, който отвеян към сферата на политиката подухва неналичието на нравствена и политическа сензитивност. По-подходящо е да се каже хибрид в позитивния смисъл на понятието. Но по разбираеми аргументи конотацията е станала по-скоро отрицателна.

***
Настоящото ръководство е сглобка в смисъл на задоволително ясно ОГРАНИЧЕНО поле на единодушие сред ПАРТНЬОРИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО по споделяни финални цели и полезности, само че ТЕ са разграничени по въпроси, по които СЪГЛАСИЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО.

Смята се, че определената форма е прагматична и лимитирана във времето до реализиране на задачите, които са авансово дефинирани и легитимират нейното битие и действие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР