Проф. дфн Цветан Дачев е ръководител на секция по “Слънчево-земна

...
Проф. дфн Цветан Дачев е ръководител на секция по “Слънчево-земна
Коментари Харесай

Проф. Цветан Дачев за родния принос в космическите изследвания



Проф. дфн Цветан Дачев е началник на секция по “Слънчево-земна физика “ на Институтът за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките. Той е един от отличените 49 български учени в авторитетната ранглиста на Станфордския университет за най-влиятелни учени в света.

Проф. Цветан Дачев е основен воин в “Нашият ден “.

Времената на полета на втория български космонавт

“В тези времена имаше надълбоко съдействие сред Руската академия на науките и Българската академия на науките. В резултат на което се сътвори една научна стратегия с втория български космонавт с 12 разнообразни апаратури, които бяха създадени особено за него.

Една от тези апаратури беше приборът “Люлин “. В оня миг се търсеха разнообразни имена на планини и други естествени обекти.

До момента имаме 16 опита в Космоса. От тези 16 опита, 7 са към Земята на спътници. Един е на ракета в Норвегия. И два са в междупланетното пространство.

Основната задача на 9-те опита на разнообразни спътници и на Международната галактическа станция е поддръжка на биологични и химически опити с настояща информация за историята и струпване на дозата на радиацията и мониторинг на вариациите.

За множеството от приборите, които сме създали и са употребявани от учените в доста страни в света, главната тема не е Космосът, а измерването на дозата радиация на височините на полети на самолети.  Това е обвързвано с мониторинга на дозата, която получават екипажите на самолети, които се признават за радиационно застрашени, също както служащите в рентгеновите кабинети или в атомните електроцентрали. "



Как стартира всичко

" Не мога като други учени да се похваля, че още от дете съм мечтал да се занимавам с галактически проучвания.

Съвсем обикновено завършвах физика в Софийския университет и се поинтересувах къде мога да направя дипломна работа. Мой учител, проф. Самарджиев, ме насочи към група “Физика на Космоса “, която беше преди малко основана към Геофизичния институт на Българска академия на науките. "

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР