Проф. д-р Йонко Мермерски пред в. "" за резултатите от

...
Проф. д-р Йонко Мермерски пред в. "" за резултатите от
Коментари Харесай

Проф. Йонко Мермерски обясни защо битката за Белия дом още не е приключила

Проф. доктор Йонко Мермерски пред в. " " за резултатите от президентските избори в Съединени американски щати, измененията, които чакат американците, в случай че Байдън стане президент и какво бъдеще чака Тръмп, в случай че загуби Белия дом

- Проф. Мермерски, има ли опция резултатът от изборите в Съединени американски щати да се обърне и Тръмп да се окаже победител?

- Абсолютно е допустимо при окончателното броене. Проблемът е, че медиите са очевидно на страната на Байдън и нагнетяват напрежение с внушението, че той към този момент е спечелил. На процедура това основава прикрит напън върху федералните съдии, които би трябвало да одобряват жалбите за изборни нарушавания. Всъщност по този начин медиите се пробват да повлияят на историята.

Така разломът става още по-голям. А и за двамата претенденти за Белия дом са дали своят вот голям брой хора и освен това опълчване може само да се стигне до крайни разновидности.

- Кога ще стане дефинитивно ясно, че Джо Байдън е 46-ият президент на Съединени американски щати?

- Това е въпрос за милион $. В няколко от щатите - Аризона, Филаделфия, Джорджия, се поставя по закон наново броене на гласовете, в случай че губещият пожелае. Протакането ще продължи, тъй като щабовете на двете акции - и демократи, и републиканци, не престават да ескалират напрежението. Никой не желае да отстъпи и сантиметър.

Медиите подклаждат в допълнение напрежение, което е доста нездравословно. При толкоз близки резултати медиите оповестиха Джо Байдън за президент. Поздравиха го за успеха половината международни водачи, измежду които и доста европейски, които нямат самообладание да се отърват от Доналд Тръмп, който желае суверенни права за Съединени американски щати, преди да се преценява с глобалистичните трендове.

Бразилия, Мексико, Путин в Русия, Си Дзинпин в Китай обаче не бързат да поздравят Байдън. И в края на краищата няма нито един публично сертифициран резултат от който и да било от 50-те щата.

Т.е. при тази обстановка щеше да бъде доста по-лицеприятно да има връзка, съгласуваност сред двете акции, а не по този начин нападателно, благодарение на медиите, Байдън и новата администрация безусловно да не зачитат предходния президент.

И Доналд Тръмп естествено реагира безусловно предвидимо, в негов жанр - даде да се разбере, че няма желание да се признае за надвит. Всъщност още не се знае дали е надвит.

Но безотговорността на медиите е доста разочароваща - оповестиха, че Аризона е извоювана от Байдън, а там преброяването продължава, разликата се топи и може да се окаже, че там победител е Тръмп.

В устрема си да оплюят настоящия президент, медиите афишират Байдън за президент, без това да е публично сертифицирано, и не дават опция на Тръмп да се отдръпна елегантно, в случай че е губещият.

При тази неизясненост е изцяло безконтролно да се плюе по Тръмп, безобразно е да се прекъсват речите му в ефир. Каквото и да каже президентът - то е част от историята.

- Може ли напрежението в Америка да ескалира до конфликти?

- Може, безусловно. Ако губещият претендент не призове своите гласоподаватели за единение, а продължат разногласията, обстановката може да ескалира. Това, че акциите на двамата претенденти не приказват една с друга, води до точка на шупване, не до доближаване и усмиряване.

- Защо въпреки всичко Джо Байдън получи толкоз доста гласове, откакто единствено допреди година никой не подлагаше под подозрение втория мандат на Тръмп?

- За страдание изборите се трансфораха в референдум за характера на Тръмп. Нищо не се чу за големите достижения, които имаше. Вменяват му като отговорност обстановката с КОВИД, като даже имунизацията на Пфайзер, която дава 90 % позитивен резултат, беше оповестена със забавяне, с цел да не се припише като постижение на администрацията на Тръмп, каквото действително е.

Но за жалост евентуално ще се припише на идната администрация, в случай че тя е на Байдън.

Абсолютно разочароващо е държанието както на медиите, по този начин и на двете акции - демократи и републиканци.

- Ако Байдън стане президент, какви промени чакат американците?

- Първо би трябвало да уточним, че не се приказва за нещо, което е не по-маловажно от президентският избор - това, че на тези избори в Сената Републиканската партия резервира болшинство, а в Камарата на представителите републиканците получиха нови 7-8 места.

Причината за неглижирането е ясна - за жалост шумът, от който се интересуват медиите, с цел да притеглят публика, надвишава цената на самите вести.

А действително в Съединени американски щати няма да настъпят кой знае какви промени, тъй като законодателната власт продължава да бъде при републиканците, даже тяхното въздействие е още по-засилено. Сериозни промени няма да настъпят, тъй като американската политика не може да се мята като махало на едната и другата страна. Неслучайно тази система на разделяне на управляващите работи сполучливо толкоз доста години.

- Европа обаче въздъхна с облекчение при вестта за победа на Байдън. Защо?

- Европейски Съюз има глобалистично отношение към нещата. Но и бързината, с която европейските водачи поздравиха Байдън, е безотговорна, тъй като към момента нямаме сертифициран резултат в нито един щат. Знам, че желанието на европейците Тръмп да загуби е голямо, както и на медиите.

Всъщност желанието им е по-скоро да загуби Тръмп, в сравнение с да завоюва Байдън. Затова сякаш всичко се върти към това, дали Тръмп губи, а не какво Байдън ще предложи като стратегия. Грозно е, че единствената стратегия към този момент остава да съборим Тръмп. А за какво - никой не знае. Искам да чуя какво по-добро от Тръмп ще предложи Байдън.

Независимо обаче от това дали Байдън, или Тръмп ще е президент, европейците към този момент гласоподаваха за въвеждане на мита за американски артикули, влизащи в Стария континент. Те чакат, че Байдън като президент ще е доста по-мек от Тръмп и ще могат да го притискат, както беше с администрацията на Барак Обама.

Това няма по какъв начин да стане с Тръмп. Затова мнозина в Съединени американски щати го харесват - характерът му може да не е прелестен, само че слага страната и народа си преди всичко.

А в случай че още веднъж се извърнат към глобализъм, Щатите отново ще станат финансиращи НАТО, ще отворят пазарите си, без да търсят взаимност от Европейски Съюз и Китай.

Изобщо в икономическо отношение не чакам по-добра картина в Съединени американски щати. Най-вероятно ще омекват в интернационален аспект, добре че републиканците набраха малко повече мощ. Нужен е баланс, само че не може да нямаме граници на планетата и страните да нямат суверенност.

- Ще останат ли непроменено положителни връзките на България със Съединени американски щати?

- Не би трябвало да се трансформират доста. Ние им ставаме по-важни в подтекста на това, че нещата с Турция се клатят във връзка с наличието на Анкара в НАТО. Но пък ставаме и точка на фокус заради това, че сме в периферията на Северноатлантическия алианс, а не поради самите нас.

- Дошло ли е време за жена президент на Съединени американски щати?

- За мен няма значение дали даден политик е жена, мъж и какъв цвят на кожата има. Постижение е да се изберат най-кадърните хора за дадена позиция, а не това какъв е техният пол и цвят на кожата. Преекспонирането на политиката на еднаквост ме нервира. След два избора на цветнокож президент на Съединени американски щати би трябвало това да не е нещо впечатляващо.

Но продължава да е и за жалост се употребява в политиката и има по-скоро разделящ, в сравнение с сплотяващ резултат. Използването на породист симптом и расова еднаквост в политиката е нечистоплътно.

Твърдението на демократите, че има систематичен расизъм в Съединени американски щати, просто не е правилно в случай, че негър президент е избиран два пъти от бели хора, а и в този момент вицепрезидент евентуално ще бъде цветнокожа жена, за която също са дали своят вот доста бели хора.

- Независимо от финалния резултат на тези избори явлението Тръмп към този момент е реалност от историята. Това, че той разруши стандартите в политиката, ли го прави толкоз видимо?

- Този феномен е доста потребен. Малко са обаче хората с сполучлива бизнес кариера, които влизат в политиката със свои послания и свое лице, а не подмолно, като Майкъл Блумбърг - да финансират непознати акции и да прокарват своите политически визии посредством парите си.

Независимо от това дали харесват политиката на Тръмп, той влезе в политиката със свои убеждения и не ги промени, откакто стана президент. Това е особено за политици, които влизат с името си, след като са се потвърдили в бизнеса. Докато тези, които финансират посредством лобизъм други политици, могат да лавират съгласно ползите и законите, които желаят да прокарат.

Хубаво е, че и в България имаме случаи на сполучливи предприемачи в политиката. Но май единственият, за който се сещам, е Веселин Марешки - човек с сполучлив бизнес, влезнал в политиката със лични убеждения.

В Съединени американски щати има и други предприемачи политици - републиканецът Мит Ромни, едно момче на 51 години от строителния бизнес, предстоящ кмет на Вашингтон, демократ, упорит като Тръмп.

Тези хора обаче не са доста, тъй като доста по-лесно е да пробиеш политически, като дадеш пари на лобисти. Много по-трудно е да влезеш в политиката, като заложиш личното си име и престиж на предприемач. Така че подмолните политици за жалост са доста повече. Но явлението предприемач политик няма да завърши с Тръмп, има доста доблестни хора.

- Какво бъдеще чака Тръмп след Белия дом?

- Тръмп към този момент сътвори придвижване и няма като Бърни Сандърс да си съобщи гласоподавателите и да им каже: Гласувайте за Хилари Клинтън, гласувайте за Байдън!

Тръмп има дела и правила, които пази. Сто % чакам да сътвори медиа. Познавам неговите качества и триумфи, сигурен съм, че ще има почитатели. Поведението по отношение на него е толкоз разочароващо, че в случай че в този момент загуби, не мисля, че повече ще се занимава с политика. Въпреки голямата му сила въпреки всичко е на 74.

- Тръмп прикани „ Америка над всичко”, само че това сякаш повече разедини американците. Как ще се преодолее разделянето?

- Не този апел ги разедини. Не бива да се пояснява еднопосочно. Хората виждат какъв брой работни места сътвори Тръмп, за което Обама споделяше: бита идея! Дори да загуби, Тръмп ще остане в историята - сподели, че глобализмът не е единственият път напред и не е най-хубавият. Нека има плурализъм, тъй като всичко беше почнало да става униформено - както и в този момент несъмнено ще се получи.

А поляризацията провокираха две неща - характерът на Тръмп и медиите, които търсеха освен наличие, а бомбастични вести, даваха персонални отзиви вместо обстоятелства. Съответно пък характерът на Доналд Тръмп е подобен, че той незабавно ще те удари, в случай че го засегнеш.

Имам фантазия: без значение от това който от двамата губи, да се поддържат един различен. Трябва да се потърси обръщение и от двете страни за това хората да се схващат, да одобряват и други отзиви, както изисква демокрацията.

Не виждам обаче по какъв начин ще се случи. Много нелеко ми е на сърцето.

Надявам се да не се стигне до съществени конфликти. Не виждам стъпки към доближаване на позиции - нито от Тръмп, нито от Байдън, нито от медиите, за които постоянно забавното е грозно и бомбастично.

Но феноменът Тръмп е прелестен - бяхме тръгнали феноменално на глобализъм, той върна махалото назад - към златната среда сред глобализъм и суверенитет на страните.

Проф. доктор Йонко Мермерски живее и работи във Вашингтон от години. Той е приключил химия в Американския университет във Вашингтон. Защитава докторат по органична химия в Университета в Джорджтаун, един от най-старите и авторитетни в Съединени американски щати, част от влиятелната Бръшлянова лига, учреден през 1789 година

Д-р Мермерски е бил и учител в същия университет. Заедно с татко си проф. Христо Мермерски работи в региона на здравословното хранене и естествената медицина. Автор на десетки книги в региона на химията и естествената медицина. Д-р Мермерски е прочут като откривател на добавка за дизелово гориво, щадяща околната среда. Консултант на Американската асоциация на медицинските университети.

Фирмата за преводи на Йонко Мермерски е една от най-авторитетните в Съединени американски щати. Той бе преводач на срещата сред президента Доналд Тръмп и българския министър председател Бойко Борисов в Овалния кабинет на 26 ноември 2019 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР