Проф. д-р Камен Плочев е новият управител на Националната здравноосигурителна

...
Проф. д-р Камен Плочев е новият управител на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Усмихнатият инфекционист, или кой е новият управител на здравната каса проф. Камен Плочев

Проф. доктор Камен Плочев е новият шеф на Националната здравноосигурителна каса. Той беше определен с цялостно болшинство на днешното пленарно съвещание в Народното събрание като претендент с изрядни документи и подготовка, само че и като единственият претендент въобще.

Името му беше препоръчано от ръководещата партия ГЕРБ с аргумента, че има дълготраен опит като началник във водеща здравна конструкция и познава опазването на здравето от близко. При предварителното му чуване за поста пред здравната комисия в сряда, Плочев даде обещание, че ще се бори за повече надзор над разноските на касата и за по-рационално харчене на обществените средства за здраве.

И преди да заеме този основен пост, Плочев от години е в общественото пространство като един от най-уважаваните специалисти по инфекциозни и заразни заболявания у нас. Той нормално е индивидът, който се появява в кадър в тежка екипировка, когато има уплах за някоя рядка смъртоносна болест на територията на България и успокоява, че обстановката е под надзор.

Биография

Камен Плочев е роден на 23 октомври 1951 година в София (преди 66 години).

 Архив от 2008 година: <a href=
© Велко Ангелов

Архив от 2008 година: " Дневник " гостува на Плочев в инфекциозното поделение на ВМА

Завършва медицина в Медицинската академия в София и през 1979 година стартира работа във ВМА, където развива цялата си кариера. През 2001 година заема длъжността шеф на Клиниката по инфекциозни заболявания, на която е и до момента.

Междувременно придобива просветителна и научна степен " лекар " през 1995 година, доцент през 2001 година, лекар на медицинските науки през 2012 година и професор през януари 2013 година Специализирал е в региона на инфекциозните болестти в Германия, Белгия, Холандия и други, както и в " Здравен мениджмънт ".

Работил е като учител по епидемиология и инфекциозни заболявания във Военна болница – Русе (1979-1980 г.), като клиничен ординатор по инфекциозни заболявания във ВВМИ (1980-1984 г.), учител по инфекциозни заболявания във Военна болница - Русе (1984-1985г.), помощник в Инфекциозна клиника – ВММИ (1985-1988 г.), заместник-началник на Инфекциозна клиника (1988-1991 г.), заместник-началник (1991-1994 г.) и шеф на Центъра по имунология към ВМА (1994-2000 г.), шеф на КИБ – ВМА.

Проф. Плочев има излезли от щемпел 2 дисертационни труда, 3 монографии, 21 глави от книги (5 учебници), 73 научни изявления в реферируеми списания и други, или общо 121 научни изявления, от които 47 преди хабилитацията и 74 след хабилитацията като доцент.

Член е на Съюза на учените в България, Научното сдружение по имунология, Научното сдружение по инфекциозни заболявания, Международното общество по СПИН, Международната асоциация по клетъчен разбор.

През 2000 година проф. Плочев е определен за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово излъчени заболявания, както и за член на Европейското сдружение по инфекциозни заболявания и микробиология. Национален съветник е по инфекциозни заболявания към НЗОК през 2002 година

В персонален проект самият той се показа като женен човек от над 50 години, с две деца и един внук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР