Проф. д-р Боян Лозанов е специалист по ендокринология и болести

...
Проф. д-р Боян Лозанов е специалист по ендокринология и болести
Коментари Харесай

Проф. д-р Боян Лозанов разкри кои храни разболяват щитовидната жлеза

Проф. доктор Боян Лозанов е експерт по ендокринология и заболявания на обмяната.Завършил е медицина в МУ-Пловдив през 1958. Има специалности по вътрешни заболявания (1965) и ендокринология (1969). Специализирал е тиреоидология в Англия (университетите в Ню Касъл, Лондон и Оксфорд). Национален съветник по ендокринология в интервала 1997 – 2000 година. Член е на Европейската Тиреоидна Асоциация (ЕТА) и Европейската асоциация по ендокринология (ЕСЕ). В момента е шеф на Клиниката по ендокринология и нефрология в Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.



Разговаряме с него във връзка Международната тиреоидна седмица - от 25 до 31 май 2018 година Тази година мотото на акцията е „ Време е да ревизирате контролния панел на тялото си! “.. Организатор на самодейността, за пета поредна година, е Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза в България (ВИОМ). В рамките на самодейността на 30 май 2018 година в Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда ще бъдат проведени безвъзмездни скринингови прегледи за бременни и дами в репродуктивна възраст (18-45 г.), които до момента не са били диагностицирани с тиреоидни болести.
Проф. Лозанов, какъв е броят на хората, които са наранени от тиреоидни болести в България?
Според няколко изследвания, извършени в интервала 2006 – 2012, 10-12% от популацията на страната има нарушена функционалност на щитовидната жлеза. От тях 4-6% са с хипотиреоидизъм, 2-3% с тиретоксикоза, и над 5% с тиреоидит на Хашимото. Честотата на възлестите гуши е 23-24%. Ракът на щитовидната жлеза към 2014 г е регистриран на 4.8/100,000 – 350 случаи за една година. Преди въвеждане на профилактиката с йодирана сол тези числа са били доста по-високи. Обобщено, към 2018 г, заболяванията на щитовидната жлеза засягат близо 1 милион българи, като тук не се включват случаите с леки, неизявени и недиагностицирани форми. Възрастовото систематизиране е неравномерно. В по-високите възрастови групи честотата нараства до 20%, доминира понижената тиреоидна функционалност – хипотиреоидизъм.
Тиреоидните болести имат значимо медико-биологично значение. Те водят до повишаване на сърдечно-съдовите болести и атеросклерозата, а от там до повишение на смъртността. При децата обуславят непълноценно нервно-психическо развиване, а при дамите в репродуктивна възраст водят до понижаване на раждаемостта заради стерилитет, спонтанни аборти и аномалии на бременността, както и нараснала неонатална смъртност. За благополучие, при навременна диагноза тиреоидните болести са преодолими и в доста случаи могат да бъдат излекувани. Изключително значима роля за това има йодният банкет, защото йодът е съществена съставка на хормоните на щитовидната жлеза, определящ тяхната интензивност и секреция.

Цялото изявление с доктор Лозанов, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР