Проевропейското движение Европа сега печели най-голяма подкрепа на предсрочните парламентарни

...
Проевропейското движение Европа сега печели най-голяма подкрепа на предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Историческа победа. Проевропейска партия печели изборите в Черна гора

Проевропейското придвижване " Европа в този момент " печели най-голяма поддръжка на предварителните парламентарни избори в Черна гора, само че ще би трябвало да търси съдружни сътрудници за устойчиво ръководство.

Новосформираната партия получава 25,6% от гласувалите на вота в неделя при обработени 99% от резултатите, демонстрират предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и изследване (ЦеМИ), заяви Българска телеграфна агенция.

На второ място е Демократичната партия на социалистите (ДПС) с 23,8%. Неин водач до неотдавна беше някогашният президент Мило Джуканович , който бе в ръководството на страната към 30 години. Той се отдръпна от лидерския пост, откакто през април загуби балотажа на президентските избори от другия водач на „ Европа в този момент “ – актуалният президент Яков Милатович .

Тези избори са решаващи за превъзмогване на политическата рецесия в Черна гора и продължаването ѝ по пътя на евроинтеграция. Адриатическата страна с население от към 620 000 души е член на НАТО от 2017 година и има статут на претендент за Европейски Съюз от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-вече от страните в района в процеса, само че предходната година две държавни управления бяха свалени с избор на съмнение, а съглашение за трето не бе реализирано.

Водачът на листата и един от създателите на “Европа в този момент ” - Милойко Спаич, сподели, че резултатът на изборите е " историческа победа ".

" Мисля, че в Европа не се е случвало извънпарламентарна партия, която съществува от август предходната година, т.е. 10 месеца, да победи на избори ", добави той на конференция в Подгорица.

“Европа в този момент ”, която поддържа по-тесни връзки със Сърбия , обаче няма да може да образува независимо държавно управление. Спаич разяснява, че групировката би търсила сътрудници, които споделят нейните полезностите и сигурно ще образува проевропейски кабинет.

Той изключи коалиция с Движение за права и свободи, която ръководи страната от 1990 до 2020, както и с придвижването УРА на сегашния министър председател Дритан Абазович . УРА се яви на изборите в коалиция с Демократите на някогашния ръководител на Народното събрание Алекса Бечич. Коалицията печели 12,3%.

Преди тях се подрежда обединението “За бъдещето на Черна гора ” с поддръжка от 14,8%. Формацията е формирана от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на държавно управление след изборите през 2020 година.

Избирателната интензивност в страната беше 56,6% – най-ниската от излизането на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година Държавната изборна комисия ще разгласи окончателните резултати през идващите дни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР