Проевропейският президент Еманюел Макрон реагира, обещавайки знамето да остане в

...
Проевропейският президент Еманюел Макрон реагира, обещавайки знамето да остане в
Коментари Харесай

Знамето на ЕС предизвика полемика във Франция

Проевропейският президент Еманюел Макрон реагира, обещавайки знамето да остане в Народното събрание, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Г-н президент, нямате право да налагате на Франция една европейска емблема за принадлежност. Тя не е нейна ", се споделя в официално съобщение на Жан-Люк Меланшон, водач на радикалната левица.

Неговото антикапиталистическо и антиевропейско придвижване "Непокорна Франция " предложи предходната седмица знамето на Европейски Съюз да бъде сменено със знамето на Организация на обединените нации, като посочи, че към европейското знаме липсва консенсус.

Впоследствие Макрон съобщи, че публично ще признае европейското знаме на идната среща на върха, с цел да не може то да бъде отстранено от залата на Националното заседание.

Става дума за подписването на декларация 52 от Лисабонския контракт, която гласи, че "европейското знаме, представляващо кръг от 12 златни звезди на наследник декор, химнът, основан на "Одата на насладата " от Деветата симфония на Бетовен, девизът "Единни в многообразието ", еврото като валута на Европейски Съюз и Денят на Европа 9 май са знаците на общата принадлежност на жителите към Европейски Съюз и на тяхната връзка с него ".

Формулировката, чийто смисъл присъстваше в плана за Европейска конституция, отритнат през 2005 година, още веднъж беше включена като анекс към Лисабонския контракт от 2007 година и подписана от 16 страни членки на Европейски Съюз, само че до момента не и от Франция.

Според Меланшон обаче декларацията не може да бъде подписана от френския държавен глава без гласоподаване и единодушие от Народното събрание. Редица политици от десницата и от крайната десница също възразиха против желанието на президента.

Синьо-златното знаме на Европейски Съюз влезе за първи път в пленарната зала на Националното заседание през 2008 година по случай френското председателство на Европейски Съюз, показва Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР