Проевропейските опозиционни партии в Полша постигнаха споразумение за коалиция, заяви

...
Проевропейските опозиционни партии в Полша постигнаха споразумение за коалиция, заяви
Коментари Харесай

Полската опозиция постигна коалиционно споразумение

Проевропейските опозиционни партии в Полша реализираха съглашение за коалиция, съобщи в петък техният претендент за министър-председател Доналд Туск, което ги приближава с още една крачка до поемането на властта, откакто завоюваха общо болшинство в избори на 15 октомври.

Проевропейският съюз обгръща политическия набор с партии, които се разграничават по въпроси от обществените разноски до абортите. Но техните водачи споделят, че са обединени от желанието да подобрят връзките с Брюксел и да деблокират средства за Полша , замразени заради спор за върховенството на закона с блока.

" Готови сме да поемем отговорността за Полша през идващите години ", сподели Туск на конференция.

В документ партиите поеха редица задължения, в това число възобновяване на прозрачността на обществените финанси и деполитизиране на държавните компании.

Споразумението също по този начин гласи, че обединението ще анулира решение на Конституционния арбитражен съд от 2020 година, което докара до съвсем цялостна възбрана на абортите.

Въпросът за аборта е сензитивен в един съюз, който включва както католически обществени консерватори, по този начин и леви.

" Всичко не може да бъде сведено до един знаменател ", сподели Владислав Косиняк-Ками ш, водач на дясноцентристката Полска селска партия (PSL), която взе участие в изборите като част от коалиция, наречена " Трети път ".

" В нашето съглашение намерихме общ знаменател за въпросите, които желаеме да използван. Те се отнасят до: поддръжка за фамилиите, чиновниците, бизнесмените, полската провинция, образованието, опазването на здравето и правата на дамите. "

Съгласно съглашението Косиняк-Камиш ще бъде вицепремиер, както и Кшищоф Гавковски от Новата левица.

Ролята на ръководител на Народното събрание ще бъде споделена сред Шимон Холовния от Третия път и Влодзимеж Чарзасти от Новата левица , като всеки ще поеме ролята за две години.

Президентът Анджей Дуда даде на ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (PiS). Но PiS няма болшинство и защото всички други партии са изключили опцията да работят с него, задачата му наподобява съвсем невъзможна.

Ако министър председателят Матеуш Моравецки не успее да завоюва избор на доверие, Народното събрание ще назначи друго държавно управление.
 Обединеното кралство и Полша подписаха съглашение за Противовъздушна отбрана за £4 милиарда
Обединеното кралство и Полша подписаха съглашение за Противовъздушна отбрана за £4 милиарда

Сделката ще укрепи европейската сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР