Проектодекларацията за приоритетите и работата на Народното събрание през 2023

...
Проектодекларацията за приоритетите и работата на Народното събрание през 2023
Коментари Харесай

Ще излъчи ли ПП правителство? Днес парламентът казва ДА или НЕ на декларацията им - Политика

Проектодекларацията за целите и работата на Народното събрание през 2023 година, в която са заложени главните цели на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ", ще се гледат в пленарна зала през днешния ден. Точката е втора след постоянния парламентарен надзор.

Приемането на текстовете е залогът за предложение на проектоправителство с втория мандат на Политическа партия. Отхвърлянето им значи връщане на празната директория на президента и връчване на трети изследователски мандат на определена от Румен Радев парламентарно показана политическа мощ.

Очаква се декларацията да не събере поддръжка, защото към този миг " за " са единствено от Политическа партия и Демократична България. От групата на Стефан Янев " Български напредък " към момента не са оповестили по какъв начин ще гласоподават, а досегашните съдружни сътрудници на " Продължаваме промяната " - Българска социалистическа партия - към този момент споделиха " не " на документа.

Дотук той събира общо 73 гласа. С гласовете на " Български напредък " и самостоятелния народен представител Явор Божанков те биха се нараснали до 86. Дори и левицата да гласоподава ЗА, поддръжката ще се мери в 110 гласа против 130 опозиционни, в лицето на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Проектодекларацията предлага парламентарните сили да се обединят към четири предпочитани национални цели:

- развиване на конкурентна новаторска икономика;

- гарантиране на национална сигурност и господство на правото;

- реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развитие;

- понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.

Всяка от тях е развита в съответни действия и периоди. Пълния ѝ текст може да видите.

Предложеният за министър-председател от Политическа партия акад. Николай Денков неведнъж е обявявал, че в случай че декларацията не събере парламентарна поддръжка, групировката на Кирил Петков и Асен Василев няма да предложи състав на кабинет и ще върне мандата несбъднат. В този случай третият мандат може да отиде теоретично при Българска социалистическа партия (малко евентуално с оглед обтегнатите връзки сред президента и управлението на номиниралата го за поста формация), " Демократична България ", " Български напредък " или " Възраждане ". Изглежда евентуално изборът на президента да падне върху ръководената от един от служебните му министър председатели - Стефан Янев - групировка " Български напредък ".

При неуспех и на третия мандат България ще бъде изправена пред следващите предварителни парламентарни избори и ще бъде ръководена още веднъж от служебно държавно управление, назначено от президента.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР