Проектът за споразумение, което ГЕРБ и Борисов обещаха на коалицията

...
Проектът за споразумение, което ГЕРБ и Борисов обещаха на коалицията
Коментари Харесай

ГЕРБ спазиха всички европейски правила за съвместно управление за цял мандат. Край на сглобката!

Проектът за съглашение, което ГЕРБ и Борисов дадоха обещание на обединението ПП-ДБ към този момент е на масата.
В документа, който следва да бъде обсъждан, има основни моменти.

Съвместно ръководство за цялостен мандат
 
Един от най-важните заключения след техния прочит е, че партията на Борисов изготви вид на съглашение, което първо, поставя завършек на сглобката. Второ, основава базата за взаимно ръководство за цялостен мандат - към този момент като коалиция, в границите на която ще се взимат решения от политическите водачи. С други думи, центърът на политическите решения отиде там, където би трябвало да бъде по формулировка.

Споразумението е късмет да се постави завършек на деветте месеца на напрежение, вербални престрелки, реплики през медиите, което е прекомерно нетрадиционен канал за диалог сред сътрудници, които носят отговорността за ръководството.

Сега към този момент ясно е казано, че отговорността за ръководството на държавното управление е равно споделена сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция има наложително заместник-министри.

 

И още – определянето на персоналния състав на държавното управление се разисква и утвърждава от водачите на двете обединения и надлежно лицата, заемащи позицията министър-председател и заместител министър-председател.

Всичко това значи едно - властта е по равно, политическата отговорност има ясни носители.

Мария Габриел – значимата фигура с голяма отговорност

Мария Габриел излиза напред.
Документът планува в идващите девет месеца тя да бъде министър-председател, както предвиждаше контрактувания през лятото механизъм на ротация, и в същото време външен министър, както до момента. Но това не е всичко. Оттук нататък Габриел споделя и отговорността за цялата партия, нейния небосвод, бъдеще и електорално въздействие.

 

Адресирано към Габриел, Борисов го сподели ясно: „ Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, тъй като няма да имаме повече принадлежности пред гласоподавателите. “
Габриел, която преди девет месеца напусна високия си пост на български еврокомисар, застава отпред на преговорният екип от страна на ГЕРБ. В него влизат още Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

За досегашния министър председател Николай Денков, който към този момент подава оставката си в Народното събрание, се планува да бъде вицепремиер и учебен министър през идващите девет месеца. През февруари напрежението в по този начин наречената сглобка потегли от упоритостите на Денков и на обединението ПП-ДБ той да размени Габриел като първи посланик със странния претекст да имат за изход на открито. Ще направи ли Денков в този момент крачка обратно, с цел да се резервира ръководството с евроатлантически профил? Засега – отворен въпрос.

Ротацията с нови периоди
 
До края на цялостния четиригодишен мандат се плануват нови периоди в ротацията. Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се спогодят, идващият деветмесечен интервал ще бъде народен мандат.

 

Оттам нататък - ротиране през 15 месеца, като министър-председател за идващите 15 месеца (след идните девет) ще бъде претендентът, препоръчан от ПП-ДБ, а този на ГЕРБ-СДС ще е вицепремиер и първи посланик.
 
За втория интервал от 15 месеца местата се сменят – министър председател и министър на външните работи ще излъчи ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ – вицепремиер и образован министър.

По европейски пример и без ултиматуми

Проектоспоразумението следва европейските обичаи в основаването на съдружни ръководство, не съдържа ултиматуми и не прави опит за извиване на ръце.
Друга негова характерност е, че предложенията, които насочва към сътрудниците, съблюдават законите и Конституцията на страната.

Яркият образец са службите за сигурност, които би трябвало да бъдат надпартийни и политически неутрални. В плана си ГЕРБ доста ясно акцентират, че „ националното законодателство не планува опция кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. (...) Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо посланичество е неприемливо. “


Службите не са единственият образец. Законът, както и би трябвало да бъде в една правова страна, е изведен като основата, която ще дефинира избори, назначения, решения. В скоби да кажем – не квоти, партийна преданост, политически пристрастия, лобистки ползи.
ГЕРБ одобряват концепцията на ПП-ДБ цивилен и неправителствени организации да могат да предлагат претенденти при процедурите по желание, само че акцентират, че това би трябвало да се уреди със закон.


Още един образец: Държавата не се „ делка “, а се планува механизъм, по който да се правят изборите. Ето по какъв начин: За всеки един от регулаторните и/или контролни органи двете обединения излъчват по трима представители от парламентарна група, по собствен избор, които проучват и разискват препоръчаните кандидатури за съответния регулаторен и/или надзорен орган, както и преценят сходството им с условията на използваното законодателство. В случай на различия въпросът се слага на вниманието на водачите на обединенията или оправомощени от тях лица за решение на политическо равнище посредством договаряния и съвещания.

Мнозинство от две трети – единствено с партии с евроатлантически полезности

Много са регулаторите и всички останали органи, където има изтекли мандати на техните членове, само че основни значими са тези, за чието попълване е належащо болшинство от две трети от народните представители.

 

Ясно е, че процедурите биха влезнали в задънена улица без  плаващи болшинства, без привличане на партньори/съмишленици.

 

Движение за права и свободи дадоха своята поддръжка за измененията в Конституцията, в този момент е повече от явно, че ръководещите следва още веднъж да разчитат на гласовете на Движението.

 

В съглашението ГЕРБ оферират за утвърждение доста явен текст: че в случаите, когато се постанова търсене на по-голямо болшинство, то да се лимитира „ само и единствено до парламентарни групи и политически партии, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка и полезности. “
Казано иначе, плаващи болшинства с гласове от опозицията – „ Възраждане “, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, няма да има. Движение за права и свободи е сътрудникът, който може да подсигурява избор и решения, съобразени с евроантлантическата линия на страната.

Приоритети, които подсигуряват (гео)политическа непоклатимост

Като цели на една нова закоодателна стратегия са изведени цели и задания, които подсигуряват (гео)политическа непоклатимост. Сред тях са устойчиви финанси, с цел да се реализира участието на България в еврозоната, битката против корупцията,

Устойчиви обществени финанси, с оглед реализиране на един от главните ни цели, а точно участието на България в еврозоната; приемането на страната ни в Шенген и със сухопътни граници, продължение на промяната в правосъдната власт, в това число посредством нов правосъден закон, абсолютно следване на европейски и евроатлантически път на развиване.

Първо пред своя актив, по-късно пред обществеността ГЕРБ показаха план за съдружно съглашение, което вкарва властта в релси, задава разпоредбите, основава условия за бистрота – предпоставки за осъществяването на цялостен управнически мандат.

 
От асиметричната до този миг коалиция партията несъмнено изпитваше дискомфорт, има и провали, само че Борисов бе безапелационен, че „ партията ми е блага, само че страната ми е по-мила “. 

 

И в този момент, както се споделя, ПП-ДБ са на ход.

Коалиция или сглобка?
С проектоспоразумението и оставката на Денков ротацията е задвижена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР