Проектът за пробив под Водната палата, който придоби митични очертания

...
Проектът за пробив под Водната палата, който придоби митични очертания
Коментари Харесай

Проектантът на пробива под Водната палата в Пловдив: може да се добави велоалея

Проектът за пробив под Водната палата, който закупи митични контури в Пловдив последните седмици, е бил изпълнен сред февруари и юни, въз основа на данни, предоставени от общината, заяви за " Капитал " основният архитект - инж. Маньо Манев от компания " Биас-М ". Той твърди, че препоръчаното решение, с два булеварда един над различен, без леви завои, е " компромисно ", само че е положително на фона на в този момент съществуващото и поставените цели. " Неоснователно доста се плюе по този план ", счита инж. Манев.

Основна неточност той вижда в това, че в пробива не е планувана нито вело, нито пешеходна алея. По думите му такава е имало планувано първоначално, само че по-късно е отпаднала от плана, по гледище на общината. Сега, споделя той, се водят договаряния да се върне. Пешеходната и велоалея около Марица е може би най-дългата в Пловдив и се прекъсва точно на кръстовището с бул. " Борис II Освободител ", а както " Капитал " към този момент няколко пъти уточни, ремонтът за 7.7 млн.лв. не планува даже свързването ѝ.

Пробивът се трансформира в централна тематика за неодобрение в града, поради потайността на общината, неналичието на гласност за плана, проектите за отрязване на дървета и неналичието на леви завои на новото кръстовище. Вече има подписка за прекъсване на плана, която събра онлайн към 1500 подписа. Скиците на плана Истината е, че проектите за самия план не се появиха обществено на никое място, нито бяха обсъждани. До последно не беше ясно какво тъкмо ще се появи на основното кръстовище. Няколко дни преди първата копка, " Капитал " получи позволение от зам.-кмета по строителството - Пламен Райчев, да снима скиците, които се намираха в неговата дирекция в общината.

Ето какво демонстрират те.
Реклама [[img:4399666]
На тях в действителност се вижда, че първо, вътре в подлеза не се плануват никаква велоалея или пешеходна връзка, а единствено автомобилна такава, което трансформира така и така тежкото кръстовище в още по-невъзможно за секване.

Второ, там, където излиза единия ръкав на пробива, в действителност ще бъдат отстранени дървета, намиращи се сега по протежението на булеварда. Това е едно от главните недоволства на протестиращите, които неотдавна окачиха по дърветата знаци " наказано на гибел ". Какво споделя проектантът Под плана стоят подписите на съгласувалите го подизпълнители, както и името на основния реализатор - " Биас-М ". Те са наети от строителя " Иса 2000 ", която завоюва поръчката за инженеринг. Ако работата е почнала през февруари, както споделя Манев, това значи, че тя е стартирала над месец преди подписването на самия контракт, който беше подписан през април. През февруари стана ясно, че " Иса 2000 " печели плана, само че се чакаше вероятно обжалване от другия участник - " Трейс ".

Инж. Манев разясни, че процесът е почнал с разглеждане на остарелия план, който планува опазване и даже разширение на кръговото от горната страна и пробив изпод. " Видяхме че не може да се направи по-голямо кръгче. Другите мостове по пътя на булеварда до Марица са вдигнати над него, само че този мост не е. Там не може да се разшири кръгчето. "
Реклама
Сегашното кръгово съгласно него е малко за натоварването, което поема, по тази причина е било нужно препроектиране. " Това е леко компромисно решение, лишаването от левите завои. Аз съм последовател на цялостните кръстовища, само че ще се задръсти другояче главния бул.. Основният проблем е придвижването по Цар Борис, което с леви завои ще стане доста тежко ", споделя проектантът.

Според него общината е предоставила данни както от преброявания, по този начин и моделиране на придвижването. Не можа да бъде сигурен дали тези данни са били от скоро или от последното планиране, което беше преди над 7 години, само че счита, че са били по-нови. Бонус за велосипедистите Основната неточност, признава в този момент инж. Манев, е било несвързването на велоалеята около Марица. " Ние в действителност прекъсваме тая велоалея. Отчитам аз това като неточност. На остарелия план имаше велоалея вътре в подлеза. Но в този момент говорихме с основния реализатор, който желае да преговаряме с общината и да разтеглим подлеза с 1.5 м. и да вкараме велоалея. Това ще коства малко преправка, само че няма да е нещо значително. "

Както " Капитал " уточни и на зам.-кмета, и на изпълнителя от " Иса " по време на самата първа копка, неуместно е план за съвсем 8 млн.лв. в актуален европейски град, изпълнен по стратегия " Устойчиви градове ", да позволява единствено авто трафик, и да стопира всеки различен.

В диалога с инж. Манев излиза наяве и друго - по булеварда край Марица няма да има и в бъдеще градски превоз, тъй като габаритът на пробива няма да го разрешава. " Габаритът е 3.80 метра. за пробива. Официалният габарит е 4.5 м. Другите мостове по пътя обаче са на 3.80 м, тъй че няма съображение тук да слизаме толкоз надолу, тъй че тук тежкотоварен трафик не може да минава ", споделя инж. Манев.
Ето по този начин ще наподобява кръстовището на Марица
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР