Проектът за популяризиране зад граница на българската история и култура

...
Проектът за популяризиране зад граница на българската история и култура
Коментари Харесай

Мисия България преброди седем държави, популяризира българската история и култура зад граница

Проектът за разпространение зад граница на българската история и просвета „ Мисия България “ на професорите по история и археология Пламен Павлов и Николай Овчаров към този момент е неправителствена организация. Проектът започва в средата на март и до през днешния ден двамата учени мисионери са посетили 7 от десетте заложени в програмата страни. В Урал и Екатеринбург двамата професори откриха незнайни до момента средновековни икони с облиците на Кирил и Методий, Св. Иван Рилски и Св. Петка Търновска. В китайската столица Пекин откриха Център по българистика в Университета за непознати езици и култури. Проф. Пламен Павлов описа, че студентите в Китай са си избрали български имена: " Цветелина, Илияна... В началото си мислех, че са от смесени бракове. Оказа се, че те дотам са стимулирани да учат български, апропо, сносно приказват български. Темата, по която ме разпитваха, беше Западните Балкани – Китай прави оценка, че България е врата към Западните Балкани ".
" Мисия България " ще поддържа план на българите от Бесарабия в украинското градче Арциз. Там в голям комплекс ще бъдат " вградени " няколко църкви, които ще носят чертите на най-известните старинни църкви в България – огромната Базилика в Плиска, " Свети 40 мъченици ", " Златната черква " в Преслав, Старата Митрополия в Несебър. Професор Овчаров изясни, че материалите ще бъдат предоставени от България. 

Проф. Николай Овчаров напомни, че взе участие към този момент в два плана за монументи на кирилицата и заяви, че следва откриването на трети:

" С моя другар Младен Станев от Варна направихме два паметника на кирилицата. Единият е в Улан Батор – открит, другият – на Антарктида. Сега приготвяме за Екатеринбург, където бяхме, и най-вероятно през лятото ще го открием ".

Детайли за задачата чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР