Проектът за нов закон, който да замени този за борба

...
Проектът за нов закон, който да замени този за борба
Коментари Харесай

Проектът за нови възпитателни мерки за деца в конфликт със закона пак е в изходна позиция

Проектът за нов закон, който да размени този за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни още веднъж е в изходна позиция. Предстои образуването на работна група, която да заключи многото оферти от институции и разнообразни органи по плана и да реши кое от тях да бъде употребявано. Това се разбра от отговора на министерството на правораздаването до " Дневник " по отношение на плана. Той беше направен от предходния екип на ведомството и беше оповестен за публично разискване в края на септември предходната година.

Законопроектът, който се споделя " Закон за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица " предвиждаше превръщането на поправителните домове в специфични центрове, закриването на интернатите, нова система от ограничения за деянията на малолетните и малолетните, като най-леката мярка да е предизвестие, а най-тежката - настаняване в особено приемно семейство или във образователен център.

В България има призната идея (през 2011 година), която планува до 2020 година тук
да бъде построена и стабилно да действа система за детско правораздаване, която е насочена към правата на малолетните и малолетните.Предишният министър Екатерина Захариева наблягаше в своите изявления за това, че планът е приоритет за министерството. В програмата на ГЕРБ за 2017 година е записано като цел приемането на направената промяна за детско правораздаване. Проектът предвиждаше да влезе в действие година след приемането му, с цел да може да се приспособява по-лесно системата.

Междувременно на първи юни Българска социалистическа партия са внесли оферти за промени в закона за предучилищното обучение, в които се планува в обществените - педагогичен интернати да бъдат настанявани и възпитаници, които нямат подобаващи условия за живот в фамилията или са лишени от наставнически грижи и контрол. Това напрактика е концепция, която ще възроди сходни институции, които плана на правосъдното министерство предвиждаше да бъдат закрити. От Българския хелзинкски комитет изрично са срещу сходно предложение, оказва се от мнението им по концепциите на левицата. От организацията се надяват при последващи промени на закона възпитателните учебни заведения интернати и социлните педагогичен интернати дабъдат закрити, а законът за битка с противообществените прояви – анулиран.

" Понастящем в тези институции не протича първокласен учебен развой, нстаняването на деца в тях страда от редица порооци, свързанив с нарушение на главните права на децата и води до задълбочаваща се травматичност и принуждение ", пишат още от комитета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР